РТ: САД ублажиле нафтни ембарго Венецуели

27-11-2022 09:52:32 | | фото: © AP / Matias Delacroix / RT/ vostok.rs |

Компанији „Шеврон“ ће бити дозвољено да настави са радом у земљи све док Каракас не буде профитирао од продаје

Министарство финансија САД дало је дозволу мултинационалној енергетској корпорацији "Шеврон" да извози венецуеланску нафту у САД, наводећи као разлог напредак у преговорима између опозиције и владе у Каракасу, а коју Вашингтон и даље одбија да призна.

Према саопштењу Министарства финансија САД, корпорација "Шеврон" је била овлашћена да „настави ограничене операције вађења природних ресурса“, све док влада Венецуеле не добије „било какав профит од продаје нафте компаније `Шеврон`“. Према овој политици, извађена нафта може да се извози само у САД, а профит се може усмерити само на отплату дугова према "Шеврону", који има заједничка улагања са државном нафтном компанијом "Петролеос де Венецуела С.А." (ПДВСА).

Новоиздата лиценца изричито забрањује „плаћање било каквих пореза или тантијема Влади Венецуеле“, или плаћање „било које дивиденде, укључујући дивиденду у натури“ било ком ентитету у власништву или под контролом ПДВСА.

„Друге санкције и ограничења у вези са Венецуелом које су увеле Сједињене Државе остају на снази“, додаје се у саопштењу, наглашавајући да тај потез не указује на било какву промену у дугогодишњој политици САД према Венецуели. Вашингтон ће наставити да "снажно спроводи ове санкције", наводи се у саопштењу, и само ће "обезбеђивати циљано ублажавање санкција на основу конкретних корака који ублажавају патње народа Венецуеле и подржавају обнову демократије".

Остаје нејасно колико ће нафте "Шеврону" бити дозвољено да вади и извози у САД под овим условима, и да ли ће тај потез имати било какав утицај на глобалне цене нафте.

Каракас је под америчким санкцијама више од 15 година. Најновија рунда ограничења уведена је након што је Вашингтон одбио да призна Николаса Мадура за председника земље након избора 2018. године, и уместо тога прогласио председника Народне скупштине Хуана Гваида за „привременог председника“ земље.

Као резултат тога, сва имовина венецуеланске владе је замрзнута у САД-у и забрањени су било какви послови са америчким грађанима и компанијама. Међутим, упркос политичком изазову и тешким санкцијама које је Запад увео његовој влади, Мадуро је остао на власти и већина света га и даље сматра легитимним председником земље.

Након почетка руске војне операције у Украјини у фебруару и накнадних забрана руске нафте прво у САД-у и делимичног ембарга у Европи, Вашингтон се обратио Венецуели за помоћ у нафти и наговестио да би могао да ублажи економски притисак на Каракас, укључујући и да му дозволи да повећа свој извоз нафте.
Министарство финансија САД свој најновији потез повезало је са наставком дуготрајних преговора између Мадурове владе и шире коалиције опозиционих група, осим фракције коју предводи Гваидо, чији мандат истиче у јануару.
Раније у суботу, стране су потписале оквирни споразум о успостављању фонда којим управљају УН за финансирање здравствених, прехрамбених и образовних програма коришћењем замрзнуте венецуеланске имовине. Мадуро је споразум назвао „важним кораком за добробит наше земље”, након што је претходно изјавио да ће његов „напор увек бити дијалог са целим венецуеланским друштвом”.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti