Европски парламент тражи од Србије да уведе санкције Русији

23-11-2022 03:20:27 | | фото: © РИА Новости / Алексей Витвицкий/ vostok.rs |


Резолуција, чији аутор је хрватски посланик Тонино Пицула, усвојена је на пленарној седници Европског парламента са 502 гласа "за", док је 75 посланика гласало против, а 61 је био уздржан.

У делу Резолуције о Србији тражи се да се земља усагласи за спољном политиком ЕУ и да уведе санкције против Русије.

Амандманом који је усвојен предвиђено је да се преиспита финансијска помоћ Србији, "како би се осигурало да су сви расходи ЕУ у потпуности у складу са стратешким циљевима".


Амандманом се предвиђа да уколико санкције Русији не буду уведене, Србија не би требало да напредује на европском путу.

У току дебате комесар за проширење Оливер Вархеји прецизирао је да треба позвати Србију да покаже напредак у демократији, владавини права и прихвати вредности и приоритете Уније.

Додао је и да ЕУ треба да "преиспита сва средства ЕУ за Србију у том светлу, посебно све пројекте који се финансирају у оквиру Економског и инвестицијског плана за Западни Балкан, како би се осигурало да су сви расходи ЕУ у потпуности у складу са стратешким циљевима и интересима ЕУ".

Вархеји је рекао и да је заједничка спољна политика постала веома важна у току рата у Украјини, али да брзина преговора са земљама Западног Балкана остаје базирана на напретку у темељним поглављима преговора за чланство.

Подсетимо, Европски парламент је данс усвојио и резолуцију којом се Русија проглашава као „држава спонзор тероризма“

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti