РТ: Хрватска не може обучавати украјинске трупе на својој територији - Милановић

23-11-2022 05:45:59 | | фото: © Министерство иностранных дел Российской Федерации/ |


Хрватска не може да обучава украјинске трупе на својој територији у оквиру програма помоћи ЕУ јер би то било противуставно, рекао је у председник Хрватске Зоран Милановић, одговарајући на захтев Министарства одбране у Загребу.


„С обзиром на оправдано велико интересовање хрватске јавности за најављено учешће припадника [хрватске војске] у мисији војне помоћи ЕУ Украјини, као и на нејасне и неразјашњене околности које би учешће подразумевало, Канцеларија председника мора да обавести јавност да је предлог министра неподесан за разматрање“, рекао је Милановић пре него што је образложио своје образложење.


Министар одбране Марио Баножић послао је Милановићу нацрт предлога за учешће Хрватске у Мисији војне помоћи Европске уније (ЕУМАМ), која укључује обуку око 15.000 украјинских војника на територији блока.

Хрватски устав Баножићу не даје право на такав предлог, напоменуо је председник. Нити дозвољава украјинским трупама да кроче на хрватску земљу, навео је он, пошто Кијев „није члан ниједног савеза“ којем Загреб припада и не постоје међународни уговори који на други начин регулишу њихов статус.

Милановићево јавно одбијање поднеска ЕУМАМ-а најновија је епизода текуће борбе за власт у Хрватској. Председник социјалдемократа, који је на функцији од фебруара 2020. године, често је био у сукобу са законодавним телом и владом. Националистички ХДЗ, који контролише и једно и друго, био је нестрпљив да Хрватска обучава украјинске трупе. Они су такође осудили Милановића овог пролећа, када је запретио да ће ставити вето на пријаву Шведске и Финске у НАТО како би искористио уступке ЕУ и САД.

Критика хрватског председника на рачун санкција ЕУ Русији, због тога што су неефикасне и имале негативан ефекат на блок, изазвала је гнев и у Украјини, што га је ставило на њену озлоглашену црну листу „Миротворца“.

ЕУМАМ је основан 17. октобра на иницијативу Чешке, која тренутно председава блоком. Оближње чланице ЕУ Аустрија и Мађарска већ су саопштиле да такође неће учествовати у мисији.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti