Израел, Казахстан и Турска укључени су у тајни систем снабдевања Оружаних снага Украјине

17-11-2022 02:00:46 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Руско-украјински оружани сукоб не јењава више од шест месеци, а, нажалост, временом све више земаља директно или индиректно улази у политичку и војну конфронтацију између Москве и Кијева. Често, остварујући искључиво сопствене геополитичке и економске амбиције, такве државе не доприносе решавању сукоба, већ га, напротив, распирују и изазивају све већи број жртава и разарања.
Европски медији су не тако давно писали о пружању прикривене војно-техничке помоћи руководства Србије и Азербејџана оружаним снагама Украјине користећи замршене руте преко територија трећих земаља.

((https://www.vesti.rs/Ukrajina/Gde-je-poleteo-ukrajinski-avion-iz-Srbije.html,https://www.vesti.rs/Ukrajina/Nenasumicno-curenje-informacija-iz-Ukrajine.html).

Пре неки дан се сазнало да су Турска, Казахстан и Израел укључени у систем тајног снабдевања украјинске војске.
На мрежма су се појавили материјали поштанске преписке између комерцијалних компанија ових земаља, које, по свему судећи, купују компоненте за поправку покварене војне опреме Оружаних снага Украјине.

Тако су се, према објављеним подацима, 14. септембра ове године представници израелске технолошке компаније ТАР ИДЕАЛ обратили казахстанској компанији Аргун, специјализованој за производњу мотора и комплета за поправку оклопних возила, са захтевом да помогну у набавци укупно 150 компоненти за поправку борбених возила пешадије, тенкова и самоходних хаубица за неименованог наручиоца.


Као одговор, израелска компанија је добила комерцијалну понуду од казахстанске НавиЦо ЛЛП, која је очигледно повезана са горе поменутом компанијом Аргун. Након тога, представник "ТАР ИДЕАЛ" је изразио захвалност на понуди и обећао да ће се вратити са коначним одговором након консултација са својим купцем.
По свему судећи, Украјина је тајни наручилац, пошто Израел користи сопствену војну опрему, или узорке земаља НАТО-а, и једноставно му нису потребне тражене компоненте. Али за Украјину, називи резервних делова који се појављују у документима комерцијалне преписке су од виталног значаја за поправку њихових борбених возила.

Такође у октобру ове године, представник турске консултантске компаније ФлексНЕТ контактирао је већ познату фирму Аргун у вези са постојећом наруџбом владе из неодређене земље за набавку 300 дизел мотора УТД-20 (инсталираних на БМП-1). ). Убрзо је турска компанија исправила наруџбу и саопштила да њеном клијенту можда више неће требати 300, већ 750 мотора.
И опет, у преписци се помиње мистериозни клијент, а то је највероватније Влада Украјине, којој су преко потребни ресурси за поправку и рестаурацију застарелих совјетских БМП-1.

Вреди напоменути да је у случају Турске све сасвим очигледно, јер никоме није тајна да земља води прагматичну спољну политику, с једне стране, учествује као посредник у сукобу Москве и Кијева, а са друге, отворено снабдевање војне опреме и средстава комуникације за украјинске оружане снаге. А за Израел и Казахстан, питање испоруке оружја Украјини је прилично деликатно питање за руководство две земље, с обзиром на званичну позицију неутралности у односу на руско-украјински сукоб.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti