ПВО одбила напад украјинских снага на Енергодар и нуклеарну електрану Запорожје

11-08-2022 09:09:07 | | фото: © РИА Новости / РИА Новости/ vostok.rs |


Системи противваздушне одбране одбили су напад украјинских трупа на град Енергодар и нуклеарну електрану Запорожје, изјавио је члан Главног савета регионалне администрације Влaдимир Рогов.

„У Енергодару је од јуче увече, већи део ноћи и данас од самог јутра бучно и веома бучно. Уочи састанка Савета безбедности УН о нападима на ЗАЭС, нацистички ђаволи покушавају да поклопе мирни град и нуклеарку Запорожје вишецевним ракетним системима, тешком артиљеријом и ударним беспилотним летелицама“, написао је званичник на свом Телеграм каналу.

Према његовим речима, руска ПВО је одбила све нападе, те да су ватрени артиљеријски положаји Оружаних снага Украјине „потиснути контраартиљеријском ватром“.

Током специјалне операције руска војска је заузела Херсонску област и азовски део Запорошке области, а у регионима су формиране нове администрације. Руске снаге су такође преузеле контролу над Запорожком нуклеарном електраном, највећом електраном у Европи по снази и броју јединица.

Украјинске снаге су већ неколико пута напале територију нуклеарне електране. Гранатирање је учестало од 5. августа. У ноћи 7. августа украјинске трупе су извршиле удар из вишецевних ракетних система "Ураган", а фрагменти и ракетни мотор пали су на око 400 метара од погонске јединице станице. Две јединице након гранатирања не раде пуним капацитетом.

У позадини акција Кијева, Москва је затражила састанак Савета безбедности УН. Поред тога, у припреми је и посета станици мисије експерата на челу са генералним директором ИАЕА Рафаелом Гросијем.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti