Бугарска разматра обнављање снабдевања гаса од „Гаспрома“

10-08-2022 08:22:16 | | фото: © РИА Новости / Стрингер/ vostok.rs |


Министар енергетике у техничкој влади Бугарске Росен Христов рекао је да влада разматра могућност обнављања испоруке плавог горива од "Гаспрома".


"Гаспром" је од 27. априла обуставио испоруке бугарској компанији "Булгаргаз" због неплаћања у рубљама. Москва је од 1. априла прешла на обрачуне у руској националној валути са непријатељским земљама. Да би то урадили, купци треба да отворе рачуне у страној валути и рубљама код "Гаспромбанке".

"Ми смо влада технократа, разматрамо све опције, укључујући и обнављање снабдевања од `Гаспрома`. Као приоритет, разматрамо алтернативне добављаче, али ако се покаже да их нема довољно, ја нећу постати министар који ће оставити људе да се смрзавају зими“, рекао је званичник.

Раније је влада бившег премијера Кирила Петкова склопила уговор о снабдевању са седам танкера течног природног гаса из САД. Истовремено, представници локалних пословних кругова су изјавили да то није довољно.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti