РТ: Нова Поморска доктрина Русије - шта подразумева?

06-08-2022 01:09:53 | | фото: © Sputnik / Alexander Galperin / RT/ vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин потписао је ревидирану Поморску доктрину која одражава „промену геополитичке и војно-стратешке ситуације у свету“. Ажурирани политички документ оцртава амбиције Москве у поморској сфери.

Где се простиру национални интереси Русије?

Ревидирана доктрина експлицитно наводи да се национални интереси Русије „као велике поморске силе простиру на читаве светске океане и Каспијско море“. Москва настоји да промовише своје интересе засноване на „универзално признатим принципима и нормама међународног права“, узимајући у обзир интересе других нација.


Шта се види као главна претња Русији?
У документу су наведени вишеструки „изазови и претње“ са којима се Русија суочава у поморској сфери, а који су у великој мери повезани са активностима Вашингтона и његових савезника. Међу претњама, доктрина идентификује „стратешки курс САД да доминирају у светским океанима“ и приближавање „војне инфраструктуре НАТО-а“ према границама земље.

Шта је са поморским базама у иностранству?

У документу се признаје недостатак прекоокеанских поморских пунктова и база, који су кључни за проширење оперативног домета руске морнарице. Међутим, доктрина предвиђа стварање таквог објекта у Црвеном мору.


Хоће ли Русија добити носаче авиона?

Доктрина укључује планове за изградњу новог бродоградилишта на Далеком истоку. Бродоградилиште ће се користити за изградњу „бродова великог капацитета“, укључујући бродове погодне „за развој Арктика“, као и „савремене носаче авиона за морнарицу“. Русија тренутно има само један носач авиона, крстарицу "Адмирал Кузњецов", која је већ неколико година ван погона и на ремонту.


Хоће ли бити фокус на Арктику?

Док доктрина идентификује више „регионалних грана“ своје поморске политике, чини се да посебну пажњу посвећује арктичком региону. У документу се наводи да Русија признаје Арктик, не само као подручје глобалне економске конкуренције, већ и са „војног становишта“. Предвиђено је јачање војних капацитета земље у региону, искоришћавање природних ресурса на мору и даљи развој Северног морског пута како би се он претворио у „сигурну, целогодишњу и глобално конкурентну руску националну бродску руту“.


Који су „важни“ региони за Русију?

Осим што наводи „виталне“ регионалне области за земљу, као што су Арктик, Северни морски пут, Каспијско море и, генерално, домаће воде и подручја континенталног појаса, доктрина такође истиче оно што назива „важним“ зонама, које дефинише као оне које „значајно утичу на економски развој, материјално благостање становништва и националну безбедност“ земље. У такве зоне спадају Азовско и Црно море и источни Медитеран, као и мореузи у близини Курилских острва, Балтичко и Црно море. Доктрина предвиђа изградњу додатне поморске инфраструктуре на полуострву Крим и у јужном Краснодарском крају, као и ширење Црноморске флоте у целини.


Шта доктрина каже о употреби војне силе?

Русија задржава право да користи војну силу да заштити своје поморске интересе уколико се исцрпе све дипломатске могућности, наводи се у документу.

„У циљу заштите својих националних интереса у светским океанима, Русија остварује своје неоспорно право на присуство поморских снага и њихову употребу у строгом складу са законодавством Руске Федерације, међународним уговорима и међународним правом“, наводи се у доктрини.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti