РТ: Пољска и Мађарска одбиле да подрже план ЕУ о смањењу потрошње гаса за 15%

06-08-2022 11:52:49 | | фото: © Getty Images / Golib Tolibov / EyeEm / RT/ vostok.r |


Пољска и Мађарска су одбиле да подрже план ЕУ о смањењу потрошње гаса за 15%, пренео је Ројтерс, позивајући се на документ који је објавила Чешка Република, која тренутно председава преговорима унутар блока.

Земље ЕУ су се прошле недеље сложиле око плана за смањење употребе гаса како би се попунила складишта због забринутости због могућег прекида руских снабдевања. Савет ЕУ је у петак одобрио план. Међутим, према Ројтерсу, за гласање за усвајање била је потребна само проста већина, што значи подршку 15 од 28 чланица блока, да би се усвојила одлука.

Мађарска, која тренутно води преговоре да обезбеди веће испоруке гаса из Русије, од самог почетка се противила тој шеми. Према документу, Будимпешта је довела у питање законитост плана, тврдећи да ће утицати на енергетску безбедност земље.

Пољска је, у међувремену, првобитно пристала да смањи потрошњу, али је у петак гласала против плана, преноси агенција. Варшава је назвала правну основу документа „неисправном“ и поручила да одлуке које се тичу енергетског микса земаља ЕУ треба да се доносе уз једногласно одобрење свих држава чланица.

Новоусвојени план рационализације није обавезан осим ако Савет ЕУ не покрене „упозорење Уније“ о безбедности снабдевања гасом. Такође укључује низ изузетака. Посебно су изузете државе чланице које нису повезане на гасне мреже других земаља ЕУ. Поред тога, чланови могу затражити ублажавање услова ако су премашили своје циљеве за складиштење или ако су њихове стратешки важне индустрије у великој мери зависне од гаса.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti