Зеленски саопштио да је у Украјини заплењена руска имовина

06-08-2022 09:24:31 | | фото: © офис президента Украины/ vostok.rs |


Председник Украјине Владимир Зеленски је саопштио да је у Украјини већ заплењена руска имовина вредна 765 милиона долара.


„Данас сам одржао састанак о политици санкција, конфискацији руске имовине. Према речима владиних званичника, у Украјини је већ насилно заплењена имовина вредна 28 милијарди гривни (765 милиона долара по курсу Народне банке Украјине). Овај рад је у току. Предлаже се да се конфискује више од 900 објеката који припадају руској држави. А ако проценимо имовину не само терористичке државе, већ и њених становника, онда је реч о 36.000 објеката који су подложни заплени“, саопштио је Зеленски.



Зеленски је потписао закон о „присилном одузимању“ у Украјини објеката имовине Русије и њених становника. Уз то, запретио је да ће учинити све да одузме имовину „руским пропагандистима“, не објашњавајући о коме је тачно реч. Према подацима Бироа за економску безбедност Украјине, руска и белоруска имовина вредна више од милијарду долара већ је заплењена.

Раније је украјински премијер Денис Шмигаљ рекао да је украјинска влада у петак потврдила указ Зеленског о конфискацији руске имовине на украјинској територији. Реч је о 903 објекта, а приход ће, како Шмигаљ наводи, ићи за одбрану и обнову Украјине.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti