Украјинске снаге поново ракетирала Доњецк расипајући забрањене противпешадијске мине „Лепесток“

06-08-2022 09:06:38 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Украјинска војска је ракетирала Кујбишевски округ Доњецка, расипајући забрањене противпешадијске мине „Лепесток“, наводи се на Телеграм каналу Штаба територијалне одбране ДНР.


„Локално становништво пронашло је много мина које су бачене током гранатирања вишецевним рактним системима“, наводи се у саопштењу.


Противпешадијска високоексплозивна мина ПФМ-1 „Лепесток“ је дизајнирана да оштети ноге и активира се када се нагази. Украјинске снаге их на Доњецк бацају помоћу вишецевних ракетних система "Ураган". Мине су слабо уочљиве, а посебно опасне за цивилно становништво, јер их због необичног облика људи не могу препознати.
Мине могу и саме да експлодирају од превелоке иложености сунцу.



Употреба таквих мина забрањена је Отавском конвенцијом, коју је Украјина ратификовала 2005. године. Тиме Кијев крши сопствене међународне обавезе.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti