РТ: Кина прекида дипломатске односе са САД-ом у бројним војним и цивилним областима

05-08-2022 12:22:53 | | фото: © AFP PHOTO / POOL / Alexander F. YUAN / RT/ vostok.r |

Пекинг прекида комуникацију са Вашингтоном у неколико области као одговор за посету Ненси Пелоси Тајвану

Кина је одлучила да прекине дипломатске односе са САД-ом у бројним војним и цивилним областима, саопштило је Министарство спољних послова Кине. Смањење веза начин је Пекинга да узврати за овонедељну посету председника Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси Тајвану.

Министарство је објавило списак области у којима више неће бити комуникације између кинеских и америчких званичника. То укључује радне састанке између министарстава одбране, консултације о поморској безбедности, сарадњу у области илегалне миграције, судску помоћ, транснационални криминал, контролу дрога и климатске промене. Планирани телефонски разговор између министара одбране две земље такође је отказан, наводи се у саопштењу.

Раније данас, Министарство спољних послова објавило је личне санкције Ненси Пелоси и члановима њене уже породице.

Пелоси је ове недеље посетила Тајван упркос поновљеним примедбама Пекинга. Самоуправно острво се сматра делом Кине, а САД формално признају политику Једне Кине од 1970-их.

Вашингтон је одржавао неформалне везе са Тајпејем чак и након што је дипломатски признао Пекинг. Током протеклих неколико година, америчке администрације су све више третирале владу Тајвана као суверену земљу. Пекинг наводи да Вашингтон намерно подрива статус кво и подстиче сепаратизам на Тајвану.

Док је Бела кућа покушавала да се дистанцира од Пелосијеве, тврдећи да је то њена независна одлука да посети Тајван, званичници у Пекингу су то схватили као део политике поткопавања суверенитета, те су запретили последицама.

Народноослободилачка армија Кине покренула је велике вежбе око острва, што су кинески медији описали као пробу потпуне блокаде.

Пекинг је такође увео трговинска ограничења за Тајван.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti