РТ: Кина увела санкције Ненси Пелоси

05-08-2022 11:22:59 | | фото: © AFP / Richard A. Brooks / RT/ vostok.rs |

Ограничења за председника Представничког дома Конгреса САД и чланове њене породице долазе као одговор на њену посету Тајвану

Пекинг је одлучио да санкционише Ненси Пелоси и њену ужу породицу због њеног путовања на Тајван ове недеље, саопштио је портпарол Mинистарства спољних послова Кине.

Путовање на Тајван председавајућег Представничког дома САД била је „невероватна провокација” и због тога је „Кина одлучила да усвоји санкције према Пелоси и члановима њене уже породице у складу са релевантним законима” земље, навео је портпарол у саопштењу.

Пелоси је отпутовала на самоуправно острво "не обазирући се на озбиљну забринутост Кине и чврсто противљење", наводи се у саопштењу.

Њена посета „озбиљно подрива суверенитет и територијални интегритет Кине, озбиљно гази принцип једне Кине и озбиљно угрожава мир и стабилност широм Тајванског мореуза“, додаје се у саопштењу.

Њен супруг, Пол Пелоси, који такође има 82 године, поседује консултантску фирму за улагања у некретнине и ризични капитал са седиштем у Сан Франциску. Имају петоро деце, од којих је једно, Кристин Пелоси (56), стратег Демократске странке. Њихова најмлађа ћерка Александра (51) је редитељка са више од десет документараца у биографији.

Пелоси, која је трећа особа после председника САД, стигла је на Тајван уторак и отишла следећег дана, поставши највиши амерички званичник који је посетио острво од 1997. године.

Она је посетила острво упркос противљењу Пекинга, који Тајван сматра делом своје територије, назвавши тај потез „опасним и провокативним“ и обећавајући снажан одговор.

Док је Пелоси још била у Тајпеју, кинеске власти су најавиле највећу војну вежбу икада у Тајванском мореузу и увеле трговинска ограничења за острво.

Војне вежбе са бојевим гађањем у шест поморских области око острва почеле су у четвртак и требало би да се наставе до недеље.

Тајван је самоуправан од 1949. године, али никада није званично прогласио независност од Кине. Упркос томе што су званично признале Пекинг као једину легитимну власт у Кини од 1979. године, САД одржавају снажне незваничне везе са острвом које има 23,5 милиона становника, продајући оружје Тајпеју и подржавајући његово настојање за суверенитетом.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti