РТ: Зеленски оптужио „Амнести интернешенел“ да се сврстава на страну „терориста“

05-08-2022 09:51:46 | | фото: © AP / Efrem Lukatsky / RT/ vostok.rs |

Амнести је остао при свом извештају да украјинске снаге угрожавају цивиле

Украјински председник Владимир Зеленски оптужио је Амнести интернешенел да се сврстава на страну „терориста“ након што је та организација осудила украјинску војску због постављања оружја у цивилне области кршећи хуманитарно право.

„Данас смо видели извештај Амнести интернешенела који, нажалост, покушава да амнестира терористичку државу и пребаци одговорност са агресора на жртву“, саопштио је Зеленски у видео обраћању.

„Ако неко направи пријаву која ставља агресора и жртву у исту раван, то се не може толерисати“, рекао је он, поновивши три пута да је „Украјина жртва“ и додао да је „свако ко сумња у то саучесник Русије - терористичке земље, терориста и учесник у убиствима.

Извештај о коме је реч објављен је раније у четвртак, и детаљно описује 22 случаја украјинских снага које су покренуле ударе из школа и пет примера где украјинске снаге користе болнице као војне базе. Амнести је саопштио да „није уверен“ да је Украјина покушала да евакуише цивиле пре него што је заузела ове цивилне локације.

„Документовали смо образац украјинских снага које доводе цивиле у опасност и крше законе рата када делују у насељеним подручјима“, рекла је Агнес Каламар, генерални секретар Амнести интернешенела.

„Бити у одбрамбеној позицији не ослобађа украјинску војску од поштовања међународног хуманитарног права.

Иако је Амнести такође оптужио Русију да је прекршила међународно право у вођењу своје војне операције, извештај су на интернету објавиле присталице режима Зеленског, који су оптужили међународну организацију да се бави „руском пропагандом“.

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба такође је одбацио извештај, оптужујући Амнести да „ствара лажну стварност“ у којој су сви „криви за нешто“. Уместо тога, он је устврдио да би организација требало да се фокусира искључиво на наводна кршења права од стране Русије..

Упркос бујици критика на друштвеним мрежама, Каламар је остао при извештају.

„Онима који нас нападају наводним пристрасношћу према Украјини, кажем - проверите наш рад“, написала је она на Твитеру.

„Ми стојимо уз све жртве. Непристрасно.”

Каламар је такође оптужила „мафије на друштвеним мрежама и тролове“ на обе стране за ширење „ратне пропаганде и дезинформација“.


У свом говору, Зеленски је оптужио руску војску за „напад на споменике жртвама холокауста“ и „на логор за ратне заробљенике у Јеленовки“. Зеленски је вероватно мислио на удар поред споменика холокаусту у марту, где је заправо погођен ТВ торањ. Израелски новинар је навео да је спомен обележје нетакнуто.
Русија је оптужила Украјину да је прошле недеље извела ракетни напад на затвор Јеленовка у којем су били смештени припадници неонацистичког пука "Азов" и затражила од Уједињених нација и Црвеног крста да истраже напад. Званичници Доњецке Народне Републике су саопштили да је објекат намерно гађан да би се спречило да затвореници сведоче о украјинским ратним злочинима.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti