РТ: Санкције онемогућавају испоруку турбине за „Северни ток 1“ - Гаспром

04-08-2022 09:13:23 | | фото: © SASCHA SCHUERMANN / AFP / RT/ vostok.rs |


Западне санкције и недосљедност између тренутне ситуације и обавеза "Сименса" онемогућавају испоруку турбине за гасовод "Северни ток 1" из Русије у Немачку, саопштио је руски снабдевач енергентима "Гаспром". Недостајућа турбина је кључни разлог за прекид испорука гаса.

Генерални директор "Сименс Енерџи" Кристијан Брух раније је рекао да је компанија испунила све услове за враћање турбине. Према Бруховим речима, компанија је „изузетно заинтересована” за враћање турбине у Русију и недостајали су само документи са руске стране.

„Режими санкција Канаде, ЕУ, Велике Британије и недосљедност тренутне ситуације са тренутним уговорним обавезама `Сименса` онемогућавају испоруку турбине 073 Портоваја [компресорска станица]“, саопштио је "Гаспром".

Немачки канцелар Олаф Шолц посетио је у уторак фабрику "Сименс" у Милхајму на Руру и прегледао турбину "Северног тока" која се тамо налази. Према Шолцу, турбина је спремна за рад и могла би да буде послата у Русију.

Средином јуна "Гаспром" је смањио испоруке гаса "Северним током" на 40%, пошто немачки "Сименс" није вратио турбину након поправке у Канади, због санкција. На наговор Берлина, Канада је пристала да пошаље турбину у Немачку, те да је затим пошаље у Русију. "Гаспром" је 25. јула потврдио да је добио документацију за турбину од "Сименса".

Испорука руског гаса у Европу преко "Северног тока" 27. јула је пала на 20% од свог максималног нивоа, због тога што је "Гаспром" искључио још једну турбину у компресорској станици Портоваја.

Виталиј Маркелов, заменик директора "Гаспрома", рекао је да "Сиеменс" не испуњава своје обавезе да поправи неисправне турбине за "Северни ток". Према речима Маркелова, неколико турбина на компресорској станици тренутно мирује због кварова, јер их "Сиеменс" није поправио.

Маркелов је 29. јула рекао да испорука турбине из Канаде у Немачку, уместо у Русију, није у складу са уговором. Поред тога, саопштио је да "Гаспром" није добио од Сименса комплетан пакет докумената који омогућавају транспорт и поправку мотора за гасовод.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti