Русија излази из пројекта Међународне космике станице после 2024. године

27-07-2022 08:10:12 | | фото: © Олег Новицкий/Роскосмос/ vostok.rs |


Русија ће испунити своје обавезе према партнерима и повући се из пројекта Међународне космике станице (МКС) после 2024. године, саопштио је нови директор Роскосмоса Јуриј Борисов у извештају председнику Владимиру Путину.


"Знате да радимо у оквиру међународне сарадње на Међународној космичкој станици. Наравно да ћемо испунити све обавезе према нашим партнерима, али одлука и напуштање ове станице после 2024. године је донета", рекао је он.

Он је напоменуо да ће до тада руска космичка акорпорација почети да формира своју орбиталну станицу.

Борисов је додао да будућност домаће космонаутике са људском посадом треба да се заснива на уравнотеженом и систематичном научном програму како би сваки лет обогаћивао Земљу знањем из области космоса.

Заузврат, НАСА је саопштила да нису добили обавештења из Москве у вези са радом МКС-а, али су да су у сваком случају спремни да наставе партнерство.



У априлу је бивши директор Роскосмоса Дмитриј Рогозин рекао да ће Русија упозорити партнере МКС-а годину дана пре краја рада. Према његовим речима, такав период је предвиђен међународним обавезама.

Након што је Москва покренула специјалну војну операцију на територији Украјине, САД и Европска унија најавиле су увођење санкција руској космичкој индустрији. Роскосмос је апеловао на НАСА, европску и канадску космичку агенцију са захтевом да предузму мере за укидање ограничења за руска космичка предузећа. Како је приметио Рогозин, без ове три организације немогуће је разговарати о безбедном раду Међународне космичке станице.

Сада Ракетно-космичка корпорација (РКК) Енергија припрема нацрт пројекта РОСС. Идејни пројекат би требало да буде завршен у трећем кварталу 2023. године, након чега ће се приступити изради пројектне документације. Саопштено је да ће нова станица летети у орбити високе географске ширине са нагибом од 96-98 степени, а не 51,6 степени, као МКС.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti