РТ: Кина проширила орбиталну станицу

25-07-2022 11:13:33 | | фото: © Li Gang / Xinhua via AP / RT/ vostok.rs |

Лабораторијски модул Вентиан успешно се спојио са космичком станицом Тиангонг

Кина је проширила своју орбиталну космичку станицу "Тиангонг" са првим од два планирана лабораторијска модула, пренели су кинески државни медији. То представља велику прекретницу за космички програм Пекинга са учешћем посада, а који је био приморан да настави сам након што му је забрањен приступ Међународној космичкој станици.

Лабораторијски модул назван "Вентиан" („Потрага за небесима“) успешно се спојио са предњим доком основног модула "Тианхе" у понедељак у 3:13 по пекиншком времену, отприлике 13 сати након лансирања у недељу, објавила је Кинеска космичка агенција.

Три кинеска космонаута, који су тренутно на шестомесечној мисији у орбити на броду Тиангонг (што се преводи као "Небеска палата"), надгледали су долазак и пристајање, али тек треба да уђу у нови модул. Командант Чен Донг, Лиу Јанг и Цаи Ксуже је посада мисије "Шенџоу 14", током које кинеска космичка станица треба да прими још један модул и постане потпуно оперативна.

"Вентиан" тежак 23 тоне дугачак је око 18 метара, пречника 4,2 метра. Иако је дизајниран углавном као платформа за научне експерименте у екологији, биотехнологији и гравитацији, такође ће обезбедити додатне просторе за посаду, као и додатни тоалет и кухињу. Како се наводи, летелица је допремила и додатну роботску руку, која је мања од оне која је већ инсталирана на "Тиангонгу", а дизајнирана је за прецизније и деликатније операције.

Први основни модул станице доведен је у орбиту прошлог априла, док трећи под називом "Менгтиан" („Сањање о небесима“) чека лансирање у октобру. Уз додатак ова два сегмента, "Тиангонг" ће бити званично потпуно оперативан, тежак око 66 тона, или отприлике упола мањи од совјетског "Мира", који је до данас био прва и једина стално насељена мултимодуларна станица коју је развила и којом је управљала једна држава.

Очекује се да ће мисија "Тиангонга" трајати више од једне деценије. Међутим, Кина није искључила да би животни век могао бити продужен, док би почетна конфигурација са три модула могла бити проширена на шест у будућности.


Кина није чланица програма Међународне космичке станице (МКС), пошто амерички закони забрањују НАСА-и да се укључи у директну сарадњу са владом Пекинга или било којим кинеским организацијама због страха од шпијунирања и крађе технологије од стране кинеске војске, упркос уверавањима Пекинга да су његове сврхе чисто мирољубиве.

С друге стране, Пекинг је позвао стране космонауте да се придруже мисији на космичкој станици и да спроведу истраживања заједно са кинеском посадом, а портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин је у априлу рекао да је Кина „спремна да сарађује са свим земљама“.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti