Коридор за бродове са житом у Црном мору ускоро ће бити у функцији

22-07-2022 08:38:00 | | фото: © РИА Новости / Павел Лисицын/ vostok.rs |


Безбедан коридор за пролаз бродова са житом у Црном мору ускоро би могао да почне да ради, рекао је за РИА Новости извор упознат са преговорима у Истанбулу.


„Надамо се да ће то бити у наредним недељама“, рекао је извор.


Он је такође потврдио да су стране дале своје гаранције.

Према извору, пролазак бродова ће пратити група за праћење под окриљем УН-а у Истанбулу, те да је већ спремна за рад.

Процес припреме документа о питању жита саговорник агенције назвао је тешким.

"Наравно да је било тешкоћа. И до последњег тренутка. Преговори у том смислу су помогли да се пронађе тај исти консензус, додирне тачке. Било је много наметања и лажних информација. Морам да кажем да су све стране, посебно Русија, показале веома конструктиван приступ“, рекао је извор.

Како је за РИА Новости саопштено у администрацији председника Турске, планирано је да документ о питању жита буде потписан у Истанбулу данас у 16.30 часова. Церемонији ће присуствовати турски лидер Тајип Ердоган и генерални секретар УН Антонио Гутереш, који су допутовали претходне ноћи.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti