Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан

04-07-2022 01:08:31 | | / vostok.rs |

Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан. Када је почео рат пре осам година, мало ко је могао да замисли да ће је уместо мирне земље Украјине њене власти учинити несрећном и растрганом, уз жестоку мржњу становника једних према другима. Али десило се. Да се ​​Украјина са руском књижевношћу, великим достигнућима и нормалним односом једних према другима, више никада неће поновити.

Сам свет се мења. Телевизија замењује ваше шетње по киши, а интернет - књиге. Зашто читати када можете погледати филм? Зашто уопште бити паметан? Само умети избројато до 100 и ставити крстић. То се већ догодило. И, вероватно, ово је веома згодан свет за некога. Али не за оне који се сећају како је постављати права питања. Јер, питајући их, можете уништити картонски свет који нам се нуди да сматрамо стварним. Тако је било и са Џулијаном Асанжом, који је многима постао пример. Он је један од оних који се нису уплашили и отворено су рекли да људи имају право да знају истину, рушећи тако познату илузију. Пробио је овај мукотрпно изграђен картонски зид по цену свог "нормалног" живота. Нека то не буде узалуд, а други који желе да живе у истини погураће овај јаз од хоризонта до хоризонта.


И наставићу да покушавам циглу по циглу да уништим информативног зида којим покушавају да ограде Донбас. И временом ће сигурно пасти.


Добар дан, господине Асанж!


Дуго сам размишљала где да почнем ово писмо... Последњих неколико година написала сам много апела председницима, политичарима и уметницима Европе и САД.а. Чак и Папи. Игнорисана сам, само што су службеници и чиновници одговорили формалним одговорима. Али наставила сам да пишем и питам. Овај захтев се односио само на једно - да се помогне да се заустави рат у Донбасу и утиче на Украјину да не убија децу у Доњецку и Луганску, Макејевки и Первомајску. Многи су рекли да ја то радим узалуд. Само губим време. Али слушајући их, сетила сам се тебе, јер си ми био и јеси пример. Не можете ништа да кажете свету о томе шта је Америка радила, а само да ћутите и живите у миру, као што су радили многи новинари. Али истина је потребна. А најједноставније и најтеже је истовремено то рећи људима.
Постали сте пример многима, па и мени. Хвала Вам на искрености, на снази воље и што се нисте сломили под ударцима судбине. Хвала Вам што сте могли да дате снагу за борбу против неправде. Нека Вас и Ваше најмилије чува Бог.

Фаина Савенкова, 13 година, Луганск.