Кисинџер: Украјинска криза би могла да се заврши на три различита начина

01-07-2022 07:40:10 | | фото: © РИА Новости / Алексей Дружинин/ vostok.rs |


Украјинска криза могла би да се заврши на три различита начина, рекао је бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер за магазин "Спектатор", преносе РИА Новости.


Према његовом мишљењу, први сценарио подразумева руску контролу над већим делом Донбаса са „главним индустријским и пољопривредним областима”, као и над „појсаом земље дуж Црног мора”, што ће бити „победа Москве”.


У овом случају улога НАТО-а неће бити толико одлучујућа као што се раније мислило“, сугерисао је Кисинџер.


Друга опција, како је приметио амерички политичар, подразумева покушај да се „присилно истера Русија“ са Крима, који се са њом поново ујединио много пре специјалне операције. Бивши амерички државни секретар сматра да би овај сценарио могао да доведе до ескалације сукоба.

Трећи сценарио, навео је он, предвиђа повратак на стање пре 24. фебруара.


"Разговорима се могу решити нерешена питања. Вероватно би ситуација била замрзнута на неко време", рекао је он.

Русија од 24. фебруара спроводи војну операцију у Украјини. Како је саопштило Министарство одбране, руска армија је већ извршила главне задатке прве етапе – значајно је смањила борбени потенцијал Украјине. Главни циљ назван је ослобођењем Донбаса.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti