РТ: Бајден каже да ће се Американци носити са високим ценема бензина „колико год буде потребно“

30-06-2022 07:36:55 | | фото:© Getty Images / Sami Sarkis / RT/ vostok.rs |

Просечне цене на пумпама широм земље достигле су рекордних пет долара по галону

САД ће се носити са високим ценема бензина онолико дуго колико буде потребно, рекао је америччки председник Џо Бајден на конференцији за новинаре на самиту НАТО-а у Мадриду.

На питање колико дуго амерички возачи треба да очекују да ће се носити са високим ценама горива, Бајден је рекао новинарима: „Колико год буде потребно, Русија не може да победи Украјину и да се одмакне даље од Украјине.

Нагласио је да је „ово критична, критична позиција за свет“.

Цене бензина у САД, које су кључни покретач највеће инфлације забележене у земљи у последњих 40 година, овог месеца су достигле рекордних пет долара по галону. Цене су у порасту од почетка године, што одражава значајну потражњу потрошача која је већа од понуде, као и тренутна превирања на енергетским тржиштима. Бајден је раније уверавао јавност да америчка влада чини све што може „да смањи овај бол на пумпама“.

Бела кућа је више пута окривила руског председника Владимира Путина за изазивање инфлације у САД-у, а Бајден је то описао као „Путиново повећање цена“.
Међутим, Федералне резерве САД су недавно одбациле тврдњу да је растућа инфлација у земљи углавном изазвана кризом у Украјини, истичући да су цене расле знатно пре тога.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti