Власти Лавова забраниле рад канонској Украјинској православној цркви

30-06-2022 02:13:38 | | Софијски сабор у Кијеву, фото: © РИА Новости / Стрингер/ vo |


У Лавову је одлуком Градског већа забрањен рад (канонске) Украјинске православне цркве, рекао је Јуриј Ломага, посланик из партије Европска солидарност.

"У Лавову су забрањене активности Московске патријаршије. Ову одлуку смо донели данас током састанка седнице Градског већа Лавова. Припремио сам резолуцију о забрани деловања Украјинске православне цркве Московске патријаршије и Украјинске православне гркокатоличке цркве на територији града и захваљујем својим колегама посланицима који су подржали ову иницијативу“, саопштио је Ломага.

Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије је крајем маја изјавио да су локалне самоуправе забележиле више од 20 незаконитих одлука о забрани или ограничењу делатности верских заједница УПЦ. Тако је забележено више од 40 заплена цркава УПЦ. Педесет верских заједница Украјинске православне цркве насилно је принуђено да пређе у такозвану Православну цркву Украјине. У УПЦ су одлуке локалних власти о забрани деловања цркве назване незаконитим и без правне снаге.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti