РТ: Ирска би ускоро могла да уведе рационализацију потрошње горива

23-06-2022 08:21:50 | | фото: © Getty Images / Ron Sanford / RT/ vostok.rs |

Ирска се суочава са сличном кризом пре више од 50 година

Рационализација потрошње горива у Ирској могла би постати реалност на јесен, упозорила је Мејрид Мекгинис, ирска политичарка која служи као комесар за финансијску стабилност, финансијске услуге и тржиште капитала ЕУ, додајући да се очекује да ће се земља суочити са великим енергетским ризицима у наредним месецима усред сукоба који је у току у источној Европи.

„Покушавамо да будемо спремни да, када је у питању повећан енергетски ризик у јесен и зиму, будемо спремни за то“, рекла је она у интервјуу за "Ајриш мирор".

Последњи пут када је Ирска увела рационализацију потрошње горива догодило се током нафтне кризе 1970-их. Тада је та мера донела хаос на пумпама.


ЕУ се суочила са енергетском кризом током протеклих месеци пошто су земље чланице предузеле кораке да смање увоз руске енергије након што је Москва покренула војну операцију у Украјини.

Неки званичници ЕУ оптужили су Кремљ да користи енергетске ресурсе као политичко оружје, рекавши да је украјински сукоб довео до скока цена бензина и дизела, подстакао инфлацију и довео до вртоглавог раста трошкова живота. Москва је одбацила оптужбе, наводећи да је актуелна криза резултат системских грешака у економској политици коју спроводе европски лидери.

Мекгинис је упозорила да ако се притисак на горива настави у наредним месецима, што је вероватно, онда ће рационализација можда морати да постане део свакодневног живота, додајући да ЕУ ради на даљим мерама олакшица за домаћинства ако цене наставе да расту.

Ирска има спремне планове за ванредне ситуације ако буде проблема са снабдевањем горивом у наредним месецима, рекао је заменик премијера Лео Варадкар у одговору на упозорење.

Истовремено, он је изразио наду да планови неће морати да се спроводе.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti