РТ: Украјина дала гаранције да неће користити немачко оружје за напад на руску територију - Немачка

23-06-2022 08:16:54 | | фото: © Morris MacMatzen / Getty Images / RT/ vostok.rs |


Партија од седам немачких самоходних хаубица ПзХ 2000 од 155 милиметара стигла је у Украјину, потврдила је немачки министар одбране посланицима. Она је рекла да се Кијев обавезао да немачким оружјем неће нападати циљеве унутар Русије.

Украјински министар одбране Алексеј Резников „посетио је Брисел прошле недеље и тамо учествовао на неколико састанака“, рекла је Кристин Ламбрехт током извештаја Бундестагу.

„Било је важно да да јасна уверавања да ће се оружје користити само за одбрану и да се неће користити за напад на руску територију. Он је то урадио", рекла је она.


Резников је у уторак најавио испоруку ПзХ 2000 у Украјину. Он је лично захвалио Ламбрехтовој на испоруци и рекао да ће украјинске трупе обучене у Немачкој „донети врућину на бојно поље“.


Украјинска влада је дала слична обећања другим западним добављачима тешког наоружања, који су забринути да би њихова употреба против циљева у Русији могла озбиљно да ескалира сукоб. Званичници у Кијеву су навели да сматрају да је Крим део њихове земље, а не Русије, и да је из тог разлога подложан могућим нападима западним оружјем.

Немачки министар одбране је рекла посланицима да ће од следеће недеље украјински артиљеријски специјалисти започети обуку за коришћење немачке варијанте америчког ракетног система М270 "МАРС 2". Берлин ће послати три таква лансера у Украјину, што је мање од првобитног плана за четири, потврдила је она.

Берлин је у уторак објавио о кваровима наоружања и војне опреме које је обећао да ће послати Украјини. Међу тешким наоружањем на листи су 54 оклопна транспортера М113, 30 самоходних противваздушних топова "Гепард" и један противваздушни систем "ИРИС-Т".

Москва је крајем фебруара покренула војну операцију великих размера у Украјини након седмогодишњег сукоба у Донбасу и због неуспеха Украјине да примени услове споразума о прекиду ватре из Минска. Протоколи уз посредовање Немачке и Француске били су осмишљени да регулишу статус отцепљених региона унутар украјинске државе, али никада нису реализовани.

Русија сада захтева да Кијев призна руски суверенитет над Кримом и Луганску и Доњецку Народну Републику, те да се званично прогласи неутралном земљом која никада неће ући у НАТО. Такође, Русија је саопштила да је циљ операције заштита становништва, као и демилитаризација и денацификација Украјине.


Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti