РТ: ЕУ ће преиспитати блокаду Калињинграда

23-06-2022 07:29:32 | | фото: © Sputnik / Mikhail Golenkov / RT/ vostok.rs |

Смернице о санкцијама не би требало да „блокирају“ саобраћај између Русије и њене ексклаве Калињинград, каже високи дипломата ЕУ

ЕУ не жели да уведе „блокаду“ руској Калињинградској области и преиспитаће своје смернице за санкције како би избегла „блокирање“ саобраћаја у и из ексклаве, рекао је високи дипломата ЕУ Жозеп Борељ.


Акције Литваније за ограничавање транзита до и из Калињинграда, које се спроводе у складу са смерницама Европске комисије, имају за циљ пре свега да спрече заобилажење антируских санкција уведених због текућег сукоба у Украјини, навео је Борељ.

„Желимо да направимо контроле које би могле да спрече било какво избегавање санкција, а не спречавање саобраћаја. А [Европска] комисија и служба за спољне послове ће размотрити смернице како би разјаснили да не желимо да блокирамо или спречимо саобраћај између Русије и Калињинграда“, рекао је дипломата на конференцији за новинаре.

"Постоје неке робе које су под контролом и ова контрола мора бити спроведена на паметан начин како би се контролисале санкције, али не и ометање саобраћаја између Калињинграда и Русије."

Током викенда, литвански национални железнички оператер забранио је проток санкционисане робе између региона и континенталне Русије, позивајући се на смернице за санкције Европске комисије. Рестрикције, за које се очекује да ће утицати на отприлике 50% протока терета између енклаве и остатка Русије, већ су погодиле и друмски саобраћај, према званичницима Калињинграда.

Док је Москва тај потез означила као „економску блокаду“ региона, и ЕУ и Виљнус инсистирају на томе да ограничења не треба тако доживљавати. Највиши руски званичници обећали су одговор на „непријатељске“ акције, а председник Савета безбедности Русије Николај Патрушев је обећао кораке одмазде који ће „имати озбиљан негативан утицај на народ Литваније“.

„Наравно, Русија ће одговорити на непријатељске акције. Одговарајуће мере су у току и биће усвојене у блиској будућности“, рекао је Патрушев медијима током посете Калињинграду у уторак.