РТ: Вашингтон био свестан да ће санкције Русији имати последице по САД, каже Бајден

23-06-2022 07:19:26 | | фото: © Getty Images / Bloomberg Creative / RT/ vostok.rs |

Америчка влада је знала да ће санкције изазвати глобалну кризу са горивом, рекао је амерички председник

Вашингтон је био свестан да ће санкције Русији имати последице по САД, изазивајући скок цена енергената, рекао је амерички председник Џо Бајден.

Говорећи у Белој кући, Бајден је окривио Русију за повећање цена горива у САД-у, рекавши да ће амерички народ и остатак света морати да плате цену за стајање на страну Украјине.

„Пресекли смо руску нафту у Сједињеним Државама, а наши партнери у Европи су учинили исто, знајући да ћемо видети веће цене
“,рекао је он, додајући да је амерички Конгрес дао скоро једногласну подршку забрани нафте, „знајући добро цену“.

Цене бензина у САД-у сада се крећу близу пет долара по галону, у поређењу са отприлике три долара по галону пре годину дана. Према Бајдену, америчка влада чини све што може „да смањи овај бол на пумпама“. Он је предложио суспензију федералног пореза на гас од 18 центи у наредна три месеца и позвао државе да уклоне сопствене порезе на гориво. Бајден је такође позвао компаније за прераду нафте да повећају своје капацитете.

Цене горива почеле су да расту у САД-у током зиме усред скока глобалних цена нафте, а потражња је порасла због укидања ограничења због коронавируса. Санкције Русији су додале проблем, након што су западне земље почеле да избегавају руску нафту.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti