РТ: Гасовод „Северни ток“ ће бити искључен на 10 дана

23-06-2022 05:23:42 | | фото: © Getty Images / Monty Rakusen / RT/ vostok.rs |

Планирано годишње одржавање ће се одвијати од 11. до 21. јула

Немачка влада је забринута због предстојећег одржавања великог руског гасовода, те је у страху да се проток гаса неће поново покренути, преноси "Фајненшел тајмс".

Према писању листа, прошлонедељно смањење протока гаса за 60 одсто од стране "Гаспрома" због техничког проблема са деловима доприноси бојазни да би снабдевање могло бити потпуно обустављено, што долази у тренутку када ЕУ покушава да допуни своје резерве гаса уочи зимске сезоне.

"Гаспромов" гасовод "Северни ток" се одржава сваке године средином јула. Датум за извођење радова потврђен је раније овог месеца, односно од 11. до 21. јула, а немачка федерална мрежна агенција је упозорила да ће током десетодневног периода транспорт гаса кроз гасовод бити немогућ.

Последњих година, недостатак снабдевања "Северним током" због одржавања компензован је повећаним протоком кроз Украјину или Пољску. Међутим, разни званичници и представници индустрије рекли су да се плаше да Русија то можда неће учинити овог пута, остављајући континент да се суочи са несташицом гаса.



Немачка влада је данас прогласила други степен „узбуне“ свог тростепеног плана за ванредне ситуације са гасом. Према Федералној агенцији за мреже, ситуација са снабдевањем гасом је тренутно стабилна, али ако руско снабдевање гасоводом "Северни ток" остане на тренутно ниском нивоу, Немачка ће се борити да попуни своје складиште до 90% до децембра.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti