РТ: Парламент ЕУ подржао да се Украјини да статус кандидата

23-06-2022 04:48:24 | | фото: © Getty Images / justhavealook / RT/ vostok.rs |

Предлог подршке кандидатури Кијева претходио је седници Европског савета, где се очекује да ће лидери ЕУ донети одлуку

Велика већина посланика Парламента ЕУ је подржала давање статуса кандидата за чланство Украјини, Молдавији и Грузији. Гласање је одржано уочи самита Европског савета касније данас и сутра, на којем се очекује одлука да ли ће се прихватити кандидатуре три кандидата за чланство.

529 посланика гласало је за усвајање резолуције, 45 је било против, а 14 је било уздржано.

Гласању је претходила пленарна седница у среду, након чега је издато саопштење за јавност у којем се залаже за давање толико жељеног статуса трима земљама.
„У светлу Путинове агресије и посвећености украјинског, молдавског и грузијског народа према својој европској будућности, огромна већина посланика позвала је лидере ЕУ да отворе пут за приступање за све три земље“, наводи се у документу.
У саопштењу се, међутим, наводи да је један број посланика нагласио важност наставка реформи посебно у Украјини, Молдавији и Грузији. Други су приметили да би пут ка чланству у ЕУ био дуг за ове три земље.

Резолуције Парламента ЕУ су необавезујуће. И док су већина посланика у Европском парламенту и Европска комисија бацили своју тежину на кандидатуру Украјине, коначну реч имају шефови држава и влада свих 27 држава чланица.
Седница Европског савета одржаће седанас и сутра. Очекује се да ће лидери да дају своје мишљење о томе да ли три земље које желе, укључујући Украјину, испуњавају услове да постану кандидати.
Кијев је поднео званичну апликацију за чланство у ЕУ крајем фебруара, неколико дана након што је Русија покренула војну операцију.
Молдавија и Грузија следиле су их почетком марта.
Неколико медија је раније пренело да се неколико држава чланица у почетку противило кандидатури Украјине. Француски председник Емануел Макрон упозорио је Украјину и друге, да би чланство у ЕУ могло бити чекано деценијама, те је чак предложио стварање „европске политичке заједнице“ као алтернативе.

Међутим, од када је Европска комисија објавила своје мишљење прошлог петка, тон изјава појединих држава чланица се променио, а последњих дана преовладава консензус о украјинској кандидатури.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti