Конашенков: Од почетка специјалне војне операције уништено 211 авиона и 132 хеликоптера

23-06-2022 12:26:51 | | фото: © РИА Новости / Михаил Воскресенский/ vostok.rs |


Извештај Министарства одбране Руске Федерације о бојевим дејствима за последња 24 часа који је представио портпарол Министарства генерал Игор Конашенков:

- Непријатељ и даље трпи значајне губитке.

- У 34. Батаљону 57. Моторизоване пешадијске бригаде Оружаних снага Украјине, пораженом код насеља Мирна Долина Луганске Народне Републике, губици за два дана износили су више од 150 погинулих и око 450 рањених.

- У свакој од чета овог батаљона нема више од 15-20 војника. Млади командни састав је напустио своје потчињене и дезертирао из борбеног подручја.

- Мање од 50% људства остало је у јединицама 30. Механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у рејону насеља Клиновоје Доњецке Народне Републике усљед дејства Оружаних снага Русије. Више од 170 војника и официра евакуисано је из подручја борбених дејстава са тешким ранама.

- Оружане снаге Руске Федерације настављају са ударима по војним објектима на територији Украјине.

- Високопрецизно оружје Ваздушно-космичких снага Русије у области Николајева уништило је 22. јуна 49 резервоара са горивом за војну технику Оружаних снага Украјине, као и до 50 вишецевних ракетних система који су се налазили у хангарима, укључујући и оне стране производње.

- Високопрецизно оружје Ваздушно-космичких снага Русије уништило је и три базе за ремонт оклопне технике у Николајевској области, четири командна места, људство и војну технику у 18 рејона.

- Оперативно-тактичка авијација за један дан је уништила људство и војну технику у 96 рејона и пољски радар у рејону Константиновке Харковске области.

- Ракетне трупе и артиљерија неутралисале су 26 командних места, људство и војну технику Оружаних снага Украјине у 364 рејона, као и јединице украјинске артиљерије у 58 рејона, укључујући вод хаубица М-777 од 155 мм на острву Кубански и вод ракетних лансера „Смерч“ у Новопокровској области Доњецке Народне Републике. Уништене су три мобилне контролне тачке за беспилотне летелице у областима насеља Жовтневаја, Кисељевка и Бармашово Николајевске области.

- У оквиру контраартиљеријске борбе, ракетне трупе и артиљерија у правцу Доњецка су уништиле осам украјинских водова вишецевних ракетних система "Ураган" у областима Авдејевке, Дзержинска, Новолуганског, Курдјумовке, као и 11 водова на ватреним положајима у рејонима Новопокровское, Галичиновка, Артемовск, Крутаја Балка, Авдејевка, Новоселовка и у рејону Клебан-Биксок са којег је гранатиран Доњецк и друга насеља Доњецке Народне Републике.

- Као резултат ваздушних, ракетних и артиљеријских удара, уништено је више од 650 непријатељскх војника, 17 тенкова и других борбених оклопних возила, три борбена возила вишецевних ракетних система "Смерч", као и 17 специјалних возила.

- Снаге ПВО уништиле су 21 украјинску беспилотну летелицу.

- Поред тога, пресретнута је балистичка ракета "Точка-У" у области Пески и 22 ракете ВБР-а у областима Доњецка, Макејевке, Горловке, Камишевахе Доњецке Народне Републике, Червоноје, Изјума, Суха Каменка Харковске области и острва Змејни.



- Укупно је од почетка специјалне војне операције уништен 211 авион, 132 хеликоптера, 1329 беспилотних летелица, 349 противваздушних ракетних система, 3750 тенкова и других борбених оклопних возила, 647 вишецевних ракетних система, 2088 оруђа артиљерије, као и 3818 јединица специјалних војних возила.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti