РТ: Украјински „Нафтогас“ планира да поднесе тужбу против „Гаспрома“

23-06-2022 10:07:58 | | фото: © Getty Images / bjdlzx / RT/ vostok.rs |

„Нафтогас“ жели да одведе „Гаспром“ на арбитражу, тврдећи да недовољно плаћа за транзит гаса у Европу

Украјински оператер природног гаса "Нафтогас" планира да поднесе арбитражну тужбу против руског "Гаспрома" у јулу због наводног недовољног плаћања за транзит гаса у Европу, известиле су РИА Новости, позивајући се на извршног директора компаније Јурија Витренка.

„Услови нашег уговора са `Гаспромом` предвиђају да имамо 45 дана да покушамо да решимо наше спорове пре него што можемо да идемо на арбитражу. Следећег месеца тај период истиче и ако се ништа не деси и `Гаспром` не промени став, то ће значити да имамо право да се обратимо међународној арбитражи и то ћемо и учинити“, рекао је генерални директор "Нафтогаса".

Витренко је устврдио да "Гаспром" не плаћа довољно за количине транзита гаса које је резервисао.

Украјина је 11. маја обуставила доток руског природног гаса у Европу преко "Сохрановке", главне транзитне тачке, наводећи „мешање окупационих снага“. Пре тога, руски гас је несметано текао гасоводима широм Украјине, упркос сукобу.

Оператор система за пренос гаса Украјине је предложио да се сав транзит пребаци на другу улазну тачку, Суџу у Курској области. "Гаспром" је саопштио да не може да преусмери снабдевање у Суџу јер би реконфигурација била „технички немогућа“. Руска компанија је истакла да је у потпуности измирила све обавезе према европским потрошачима и да су услуге транзита плаћене.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti