Саопштење Међуресорног координационог штаба Руске Федерације за хуманитарно реаговање

22-06-2022 12:07:28 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Међуресорни координациони штаб Руске Федерације за хуманитарно реаговање, у сарадњи са надлежним федералним органима извршне власти и агенцијама за спровођење закона, пажљиво евидентира бројне чињенице злочиначких радњи кијевског режима против цивилног становништва Украјине и народних република Донбаса, као и коришћење цивилне инфраструктуре од стране војног особља Оружаних снага Украјине и милитаната украјинских националистичких формација у војне сврхе:

- у Лисичанску, Луганска Народна Република, у школама бр. 9 (улица Докучајева), бр. 14 (улица Гарибалди), бр. 28 (улица Московскаја) и у вртићу бр. војна лица Оружаних снага Украјине опремила су упоришта и складишта муниције, а у стамбеним зградама (Улица Победе) ватрене положаје и снајперске тачке. Истовремено, оклопна возила, артиљерија и ВБР-ови се налазе на територијама уз зграде, а евакуација локалног становништва намерно није извршена;


- у Привољу Луганске Народне Републике у вртићу „Калинушка“ (Крупска улица), екстремисти су поставили снајперске положаје, тешку опрему и ВБР-ове, а становнике оближњих кућа присилно држе у просторијама предшколске установе;


- у Запорожју, на територији школе бр. 12, интерната бр. 2 (улица Игора Сикорског) и вртића бр. 81 (улица Казахја), распоређене су јединице украјинских оружаних формација, тешко наоружање и распоређена је војна техника.


Поред тога, у густо насељеним областима Краматорска, Доњецке Народне Републике, у зградама стручних школа бр. 14 (улица Хероја Украјине) и бр. 28 (улица Парковаја), лицеј број 4 (улица Дворцоваја), Школе број 12 (улица Василија Стуса), јединице Територијалне одбране опремиле су упоришта и складишта муниције, а на суседној територији поставиле артиљерију и ВБР-ове, док се локално становништво задржава у образовним установама под изговором обезбеђења. Милитанти, знајући да цивили могу постати жртве оваквих кривичних дела, намерно пуцају на насеља Доњецке Народне Републике и положаје Оружаних снага Русије, изазивајући узвратну ватру како би били одговорни за уништавање цивилне инфраструктуре према раније разрађеним сценарија.


Поред тога, према доступним поузданим информацијама, кијевски режим у Харковској области организовао је још једну провокацију против локалног становништва са циљем да накнадно оптужи руске јединице за наводно неселективне ударе на цивиле, као и да створи услове за њихово исељење из станова и постављање ватрених положаја у празним просторијама. Да би спровели ову провокацију, јединице Оружаних снага Украјине распоредиле су артиљеријску батерију, која периодично гађа стамбена насеља Харкова. По налогу кијевских власти, планирано је да се украјински и страни новинари искористе за припрему лажних фото и видео материјала о наводним „убиствима цивила у граду од стране Руса“, ​​које ће нашироко дистрибуирати западне новинске агенције.
Ове чињенице још једном показују потпуно непоштовање украјинских власти према нормама међународног хуманитарног права. То се дешава уз прећутни пристанак земаља такозваног цивилизованог Запада, које и даље затварају очи пред бројним ратним злочинима кијевског режима.

Још једном наглашавамо да Оружане снаге Руске Федерације у извршавању задатака специјалне војне операције цивилима пружају свеобухватну помоћ и подршку, третирају се искључиво хумано према цивилном становништву и не ударају по цивилној инфраструктури земље.


У протекла 24 сата, без учешћа украјинске стране, 21.662 особе, укључујући 3.312 деце, евакуисано је из опасних региона Украјине и република Донбаса на територију Руске Федерације, а укупно 1.980.826 особа од почетка специјалне војне операције, од чега 314.318 деце.


Државну границу Руске Федерације прешло је 299.388 јединица личних моторних возила, укључујући 4.189 дневно.

У конститутивним ентитетима Руске Федерације редовно ради више од 9,5 хиљада центара за привремени смештај. Са пристиглим избеглицама се обавља индивидуални рад и пружа се помоћ у решавању различитих хитних питања у вези са даљим смештајем, помоћи при запошљавању, обезбеђивању места деци у вртићима и образовним установама, као и обезбеђивању социјалних давања и бенефиција.

У протекла 24 сата на телефонску линију Међуресорног координационог штаба Руске Федерације за хуманитарно реаговање, федералних органа извршне власти, конститутивних субјеката Руске Федерације и разних јавних организација примљено је 47 захтева за евакуацију у Русију, на територији Доњецка и Луганске Народне Републике, као и на области Запорошке, Николајевске, Харковске и Херсонске области које контролишу Оружане снаге Русије. Укупно, база података садржи 2.758.392 таквих захтева из 2.139 насеља у Украјини и територија република Донбаса које контролишу кијевске власти.
У шест лука (Херсон, Николајев, Черноморск, Очаков, Одеса и Јужни) и даље је блокирано 70 страних бродова из 16 држава. Претња од гранатирања и велика минска опасност коју ствара званични Кијев не дозвољавају бродовима да слободно излазе на отворено море.

Као резултат низа мера које је предузела руска морнарица, минска опасност у акваторију луке Мариупољ је елиминисана, а обнова лучке инфраструктуре се наставља по плану.

Оружане снаге Руске Федерације створиле су неопходне услове за функционисање два поморска хуманитарна коридора, који представљају безбедне трасе за кретање бродова:

- у Црном мору (свакодневно од 08:00 до 19:00) - за излаз из лука Херсон, Николајев, Черноморск, Очаков, Одеса и Јужни у правцу југозапада из територијалног мора Украјине дужине 139 миља и ширине три миље;

- у Азовском мору (даноноћно) - за излазак из луке Мариупољ дужине 115 миља и ширине две миље у правцу Црног мора.
Детаљне информације о функционисању поморских хуманитарних коридора свакодневно се емитују сваких 15 минута путем ВХФ радија на 14 и 16 међународних канала на енглеском и руском језику.

Кијевске власти настављају да избегавају интеракцију са представницима страних држава и компанијама које поседују бродове у решавању питања обезбеђивања безбедног изласка блокираних бродова у окупљалишта.

Истовремено, и даље постоји опасност за пловидбу и оштећење лучке инфраструктуре због украјинских мина отпаих са сидра дуж обале црноморских држава.

Руска Федерација предузима читав низ мера како би обезбедила безбедност цивилне пловидбе у водама Црног и Азовског мора.
Одреди за разминирање Оружаних снага Руске Федерације и Министарства за ванредне ситуације Русије обављају задатке чишћења територије Доњецке и Луганске Народне Републике од експлозивних објеката.

Укупно је проверено 3.450,08 хектара територије (укључујући 0,8 дневно); 35 објеката (од тога 13 друштвено значајних објеката); два моста и 9,64 км путева. Откривено је и неутралисано 28.698 миснко-експлозивних средстава.

Савезне извршне власти, заједно са конститутивним ентитетима Руске Федерације, разним јавним организацијама и патриотским покретима, настављају да акумулирају хуманитарну помоћ. На сабирним местима припремљено је преко 38.000 тона основних, виталних лекова и прехрамбених пакета, укључујући храну за бебе.
Руска Федерација је од 2. марта 2022. године Украјини већ испоручила 34.004 тоне основних артикала, хране, лекова и санитетског материјала, спровела 1.193 хуманитарне акције, укључујући четири протеклог дана у Доњецкој и Луганској Народној Републици, као и Херсонској области, током које је цивилном становништву пребачено 393 тоне хуманитарне помоћи.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti