РТ: Макрон каже да ће отићи у Москву, али да су за то потребни одређени „гестови“ од стране Путина

18-06-2022 06:18:33 | | фото: © Global Look Press / Julien Mattia / RT/ vostok.rs |


Француски председник Емануел Макрон рекао је да неће искључити путовање у Русију и састанак са председником Владимиром Путином, али само ако се испуне одређени предуслови. Париз подржава Украјину, али ће предузети мере да избегне било какву ескалацију сукоба, рекао је француски лидер за ТВ ТФ1 у петак током посете Кијеву.

Макрон верује да његов наставак контакта са Путином не утиче на односе Француске са Украјином. Такође је рекао да планира да настави сарадњу са руским председником о хуманитарним питањима као што је безбедност хране.

Француски лидер је рекао да неки људи не разумеју његову политику одржавања контакта са Русијом, али он „мисли да је улога Француске“ да то настави. Упитан да ли ће посетити Русију, Макрон је рекао да ће за то бити потребни одређенипредуслови игестови“ од стране руског председника.

Он није прецизирао шта тачно жели да Русија уради, али је додао да ће се са Путином сарађивати на „транспарентан начин“ и само када то буде „корисно“. Француски председник је такође бранио своју ранију изјаву да је од виталног значаја да Русија не буде понижена због својих акција у Украјини.



Француска је направила ову грешку са Немачком после Првог светског рата и то је довело до ситуације у којој је мир изгубљен када је избио Други светски рат, рекао је он.

Раније ове недеље, Макрон је позвао Кијев да се врати за преговарачки сто и настави разговоре са Москвом. Макрон је предложио да би Француска могла да послужи као посредник, додајући да ће украјински председник Владимир Зеленски „морати да преговара са Русијом“.

Макрон је тада упозорио да продужено непријатељство према Русији није одрживо дугорочно решење за европску безбедност. У петак је рекао да цене бензина и хране у Француској настављају да расту због сукоба и да „морамо да доносимо изузетне одлуке у изузетним временима“.

Макрон је у четвртак допутовао у Кијев заједно са немачким канцеларом Олафом Шолцом, италијанским премијером Мариом Драгијем и румунским председником Клаусом Јоханисом. Током посете, он је изразио подршку статусу Украјине за чланство у ЕУ.
Москва је изразила наду да ће четворица лидера помоћи Кијеву да заузме „реалистичнији“ став о сукобу, наводећи да ће испорука више оружја Украјини само продужити патњу њеног народа и донети још више разарања.

Москва је крајем фебруара покренула војну операцију великих размера у Украјини након седмогодишњег сукоба у Донбасу и због неуспеха Украјине да примени услове споразума о прекиду ватре из Минска. Протоколи уз посредовање Немачке и Француске били су осмишљени да регулишу статус отцепљених региона унутар украјинске државе, али никада нису реализовани.

Русија сада захтева да Кијев призна руски суверенитет над Кримом и Луганску и Доњецку Народну Републику, те да се званично прогласи неутралном земљом која никада неће ући у НАТО. Такође, Русија је саопштила да је циљ операције заштита становништва, као и демилитаризација и денацификација Украјине.


Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti