ЕУ отворено користи тему „одговорности“ Русије за погоршање ситуације у области глобалне безбедности хране како би убедила треће земље да по

14-06-2022 01:31:37 | | фото: © РИА Новости / Игорь Агеенко/ vostok.rs |

Саопштење Међуресорног координационог штаба Руске Федерације за хуманитарно реаговање

Мит је да Русија користи жито као оружје и да смањује залихе житарица и ђубрива као одговор на санкције Запада, а што је саопштила
председник Европске комисије Урсула фон дер Лајен на седници Светског економског форума у ​​Давосу, 24. маја.

Руска Федерација, као одговоран учесник на глобалном тржишту хране, намерава да настави да савесно испуњава своје обавезе по међународним уговорима у погледу извозних испорука пољопривредних производа, ђубрива, енергената и других критичних производа.

Дубоко смо забринути због могуће кризе хране и свесни смо значаја снабдевања друштвено значајним добрима, укључујући храну, за друштвено-економски развој држава Азије, Африке, Латинске Америке и Блиског истока.


Ове године у Русији се очекује добар род пшенице, што ће нашој земљи омогућити да од 1. августа 2022. године понуди за извоз 25 милиона тона житарица. Извозна понуда ђубрива од јуна до децембра 2022. износиће најмање 22 милиона тона (20% светске потрошње у овом периоду).


Након почетка СВО, Русија је наставила да пружа хуманитарну помоћ земљама у невољи путем билатералних и мултилатералних канала. Под окриљем Светског програма УН за храну, руска храна је испоручена у Либан, Таџикистан, Киргистан, Кубу, Јемен и Судан. На билатералној основи, помоћ је пружена Судану и Куби – по 20.000 тона.


Истовремено, главна препрека нормалним извозним односима Русије (и Белорусије) са купцима житарица и ђубрива су нелегитимна једнострана ограничења ЕУ, САД и њихових сателита.
Режим санкција који је увео Брисел, у циљу подривања руске економије, утиче на темељне основе спољноекономске активности руских предузећа, укључујући агроиндустријског сектора, ограничавајући њихову способност производње ђубрива и агроиндустријских производа и извоза не само у ЕУ, већ иу треће земље. Текућа економска блокада Крима и Севастопоља од стране Европске уније, укључујући ограничења за луке на Криму, у овом контексту су додатни фактор који негативно утиче на глобалну безбедност хране.

Принуђени смо да констатујемо да у том контексту Европска унија отворено користи тему „одговорности“ Русије за погоршање ситуације у области глобалне безбедности хране како би убедила поједине треће земље да подрже антируски курс Запада.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti