РТ: Украјина забранила „Рат и мир“ Лава Толстоја

08-06-2022 07:12:42 | | фото: © Robert Alexander / Getty Images / RT/ vostok.rs |

Кијев наводи да Толстојево ремек дело „велича“ руску војску

„Рат и мир“ Лава Толстоја и друга дела која наводно величају руску војску више се неће изучавати у украјинским школама, саопштило је кијевско министарство образовања.

Толстојево међународно признато ремек-дело придружује се другим класичним руским књигама забрањеним у Украјини много пре актуелног сукоба.

„Све ће то бити потпуно избачено из стране литературе“, рекао је први заменик министра просвете Андреј Витренко у интервјуу за ТВ канал Украјина 24.

„Тако, на пример, \'Рат и мир\', он се више неће изучавати у Украјини.”

Министарство још ради на коначној листи дела руских писаца која ће бити избачена из наставног програма, додао је Витренко.

Његови коментари су уследили након прошломесечне најаве кијевског министарства културе и информационе политике да ће књижевна дела која „промовишу руску пропаганду“ бити уклоњена из украјинских библиотека и замењена украјинским књигама.


„Пропаганда је опасно оружје. Руске лажи су данас отрови“, саопштила је тада на Фејсбуку заменик министра Лариса Петасјук.

Толстојев опсежни приказ Руског царства током Наполеонових ратова првобитно је објављен у серијализованом облику између 1865. и 1867. У чланку из 1880. у француском часопису, руски романописац Иван Тургењев назвао је дело „једном од најистакнутијих књига нашег доба“ и „велико дело великог писца“ које приказује „праву, праву Русију“.

Од тада је књига преведена на бројне светске језике и више пута адаптирана за ТВ екране – последњи пут 2016.

Међутим, Кијев је забранио руска уметничка дела и наставу на руском језику много пре актуелног сукоба. У марту 2019, украјинска влада је забранила око 40 уметничких дела због помињања руских предузећа, уметника, друштвених мрежа, интернет портала, СССР-а или совјетских политичких личности. Међу забрањеним делима том приликом био је и роман Михаила Булгакова „Мајстор и Маргарита“, који је такође био цензурисан у СССР-у.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti