РТ: Русија ограничава извоз гаса који је критичан за производњу чипова

03-06-2022 09:08:31 | | фото: © Getty Images / Heather Leslie / EyeEm / RT/ vostok. |

Ова мјера долази као одговор на санкције ЕУ усмерене на извоз технологијa у земљу

Русија је ограничила извоз племенитих гасова, укључујући неон, у очигледном одговору на пету рунду санкција које је ЕУ увела у априлу.

У објављеној уредби Владе, наводи се да ће до 31. децембра ове године извоз племенитих и других производа бити предмет сагласности Владе, на основу препоруке Министарства индустрије и трговине.

Племенити или инертни гасови, као што су неон, аргон, ксенон и други, кључни су за процес производње полупроводника. Полупроводници се користе за прављење микрочипова потребних за уређаје, аутомобиле и кућне апарате.

ЕУ је у априлу забранила извоз полупроводника, машина и друге опреме у Русију у вредности од 10 милијарди евра у оквиру петог пакета санкција. Како наводи лист Известија, позивајући се на своје изворе у Влади, Москва жели да подсети „непријатељске“ земље да и оне зависе од руског извоза када је у питању производња полупроводника. Русија испоручује до 30% неона који се троши у свету, наводи Известија.

Од почетка пандемије коронавируса постоји глобална несташица полупроводника, што је последица проблема у ланцу снабдевања и привремених застоја у производњи. Сукоб у Украјини додатно је погоршао проблем. Украјина, велики извозник неона, престала је да испоручује гас на глобално тржиште, због чега цене вртоглаво расту. Кина и Јапан су други велики произвођачи племенитих гасова, али се њихове залихе углавном троше у земљи.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti