Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити

01-06-2022 10:27:40 | | Фаина Савенкова/ vostok.rs |


Пола детињства сам провела у рату. И сада већ три године покушавам да допрем до одраслих - политичара, верских и културних личности... Покушавам да им кажем шта се дешава са нама, али одрасли, као и обично, слушају, али не журе да нешто ураде. Рат се наставља, гину деца и одрасли. И, нажалост, овде сам немоћна.

Ми, деца Донбаса, доживели смо оно што сада доживљавају деца Украјине. Знамо тај страх. Тешко ми је да дајем савете деци Украјине, али као дете које већ осам година живи у рату и види страхоте онога што се дешава, желим да им пожелим да буду јаки, да не буду огорчени, да не науче да мрзи. То је најважније и то већ знамо. Рат ће се дефинитивно завршити.


Много је неправде у свету, али ми деца се трудимо да је не приметимо. Тако да понекад морате постављати питања. На пример, шта знате о Донбасу? Или шта знате о деци која су погинула у војним сукобима? Да ли вам је познато име Кирила Сидорука? Шта знате о Милици Ракић, која је страдала од касетних бомби у Србији? Да ли знате имена ове деце и њихове судбине? Мислим да не. Онда ћу рећи – погинули су у ратовима које су водили одрасли.


Ратујемо у Донбасу осам година, и то нико не примећује. За Европу је рат почео фебруара 2022, а за нас 2014. године. Мало је вероватно да ће вам о томе говорити на ТВ каналима или познати политичари. Али верујем да ће истина сигурно победити. Деца целог света ће сигурно бити пријатељи и биће све мање ратова. То је мој сан. Можда је то на свој начин детињасто, али бих заиста волела да деца целог света никада не доживе оно што су деца рата морала да доживе, а да 1. јун буде само празник. И тако да када порастем и дођем у Алеју анђела у Доњецку или Луганску, полажући цвеће на споменик, више не видим ни једно ново име детета које је страдало у овом рату.

Фаина Савенкова