РТ: Мађарска прогласила ванредно стање

24-05-2022 07:48:27 | | фото: © Omar Marques / Getty Images / RT/ vostok.rs |

Премијер Виктор Орбан је навео сукоб у Украјини да би се позвао на ванредна овлашћења

Мађарски премијер Виктор Орбан прогласио је ванредно стање, позивајући се на сукоб у Украјини, само неколико сати након што је парламент одобрио ту меру као начин да Будимпешта одговори на кризне ситуације.

Орбан је најавио ванредно стање у видео-обраћању на својој Фејсбук страници. Режим ванредног стања ступа на снагу у поноћ, а прве мере биће објављене у среду.

„Да би заштитила националне безбедносне интересе Мађарске, како би се уверила да останемо ван рата и да заштити мађарске породице, влади је потребан маневарски простор и способност да одмах делује“, рекао је Орбан у саопштењу.

Раније данас, мађарски парламент усвојио је уставни амандман којим се премијеру даје овлашћење да прогласи ванредно стање ако дође до рата или хуманитарне катастрофе у суседној земљи, поред постојећих кризних категорија. Орбанови критичари тврде да би му то омогућило да „влада декретом“ и заобиђе парламент.

Сличне критике упућене су Орбану у марту 2020, када му је парламент дао широка ванредна овлашћења да се носи са коронавирусом. Он је инсистирао да ће ванредно стање бити ограничено у трајању, те је на крају укинуто у јуну те године.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti