РТ: Руски извоз може да реши глобалну прехрамбену кризу - УН

19-05-2022 12:31:44 | | фото: © Getty Images / Peter Dazeley / RT/ vostok.rs |

Антонио Гутереш позива на реинтеграцију прехрамбених производа и ђубрива из санкционисане земље на светска тржишта

Прехрамбени производи и ђубрива из Русије, Украјине и Белорусије морају бити дозвољени на светским тржиштима ако светска заједница жели да заустави растућу прехрамбену кризу, рекао је генерални секретар УН Антонио Гутереш на министарском састанку о глобалној безбедности хране.

„Да се ​​разумемо, нема ефикаснијег решења за прехрамбену кризу без реинтеграције украјинске производње хране, као и хране и ђубрива које производе Русија и Белорусија, на светска тржишта“, нагласио је он.

Раније овог месеца, Гутереш је упозорио да је петина човечанства изложена ризику од сиромаштва и глади због тренутне ситуације на тржишту житарица, уз скок цена пшенице након санкција Запада уведених Русији и Белорусији. Руски председник Владимир Путин недавно је изјавио да је претња глобалне глади резултат „опседнутости санкцијама“ Запада.

Према Гутерешу, уместо да буде једини разлог за тренутну кризу са храном, руска војна операција је додала проблеме који су већ утицали на ситуацију, а то су климатске промене и пандемија коронавируса. Русија, Украјина и Белорусија, нагласио је он, лидери су у производњи ђубрива и прехрамбених производа, што не треба занемарити.

Гутереш је додао да Москва треба да престане да блокира извоз хране из украјинских лука. Истовремено, ђубриво и прехрамбени производи из Русије треба несметано пустити на светска тржишта, наставио је он.

„У блиском сам контакту по овим питањима са Руском Федерацијом, Украјином, Турском, Сједињеним Државама и Европском унијом, као и низом других кључних земаља. Сигуран сам да је пред нама још дуг пут“, рекао је званичник.

У међувремену, амерички државни секретар Ентони Блинкен демантовао је наводе да су санкције Русији разлог за погоршање ситуације са храном у свету. Он је истакао да је Вашингтон направио изузетке од рестриктивних мера за ђубрива и пољопривредне производе, додајући да међународне организације и власти различитих заинтересованих земаља могу заједно да раде на отварању коридора за безбедан извоз хране са територије Украјине, како копном тако и морем. Међутим, портпарол руског председника Дмитриј Песков недавно је рекао да су украјинске луке „тешко миниране“ и да представљају опасност за бродарство док се не ослободе.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti