Председник Финске обавестио Путина о намери земље да се придружи НАТО-у

14-05-2022 01:44:00 | | фото: © РИА Новости / Михаил Климентьев/ vostok.rs |


Фински председник Саули Нинисте обавестио је руског лидера Владимира Путина о намери земље да се придружи НАТО-у током телефонског разговора, преноси канцеларија финског председника.


„Председник Нинисте је рекао председнику Путину колико је суштински промењена финска безбедносна ситуација руским захтевима крајем 2021. године да се спречи придруживање земаља НАТО-у и масовна инвазија Русије на Украјину у фебруару 2022. године. Председник Нинисте је најавио да ће Финска у наредним данима одлучити да тражи НАТО чланство."


Он је додао да је још током њиховог првог састанка 2012. рекао председнику Путину да је свака независна држава одговорна за сопствену безбедност.

"Управо то се дешава сада. Уласком у НАТО, Финска јача сопствену безбедност и преузима одговорност. Финска у будућности жели да коректно и професионално решава практична питања која се јављају у вези са суседством са Русијом", наводи се у саопштењу.

Телефонски разговор је обављен на иницијативу Финске, појашњавају из канцеларије.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti