РТ: Цене бензина у САД-у достигле историји ниво

14-05-2022 08:25:37 | | фото: © Getty Images / fluxfoto / RT/ vostok.rs |

Стални раст цена нафте повећава цене горива на пумпама

Цена бензина на бензинским станицама широм Сједињених Држава у петак је достигла нови рекорд свих времена, према Америчком аутомобилској асоцијацији (ААА).

Просечна малопродајна цена галона бензина (3,78 литара) скочила је на 4,4 долара, наводи се у саопштењу ААА, која прати цене на више од 60.000 бензинских станица широм земље.

Највише цене бензина у земљи традиционално су забележене у држави Калифорнија, где ће возачи морати да плате у просеку 5,87 долара по галону горива.

Цене бензина у САД-у константно расту током целе недеље. Повећање долази у позадини раста глобалних цена нафте, а покушаји Беле куће да им се супротстави не успевају.

Цена глобалних референтних фјучерса на нафту Брент порасла је на 109,97 долара по барелу на трговању у петак, добивши 2,35%. Референтни индекс америчке сирове нафте Вест Тексас Интермедијет ојачао је око 2,5%, попевши се на 108,78 долара по барелу.

Глобалне залихе горива се смањују како се потражња опоравила на нивое од пре пандемије коронавирса, док производња још није успела да је сустигне. Украјинска криза, која је навела САД да уведу ембарго на руску нафту и изазвала разговоре о сличним мерама у ЕУ и Великој Британији, такође је долила уље на ватру. Русија је трећи највећи светски произвођач нафте и други највећи извозник.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti