Министарство финансија САД представило стратегију за борбу против заобилажења антируских санкција

14-05-2022 08:10:03 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Америчко министарство финансија представило је стратегију за 2022. за борбу против различитих финансијских кршења, међу којима министарство укључује покушаје да се заобиђу санкције уведене Русији.

Према документу под називом „Национална стратегија за борбу против тероризма и другог незаконитог финансирања“, Вашингтон намерава да уложи напоре да ефикасније идентификује „скривену“ имовину руских бизнисмена у Сједињеним Државама која је потпала под санкције, као и да се супротстави свим облицима нелегалних новчаних токова.

„Борба против штетних ефеката незаконитог финансирања на наш финансијски систем, економију и друштво је саставни део напора да се ојача национална безбедност и просперитет САД“, наводи се у документу.


У њему Министарство финансија САД напомиње да, упркос напретку који је остварен у Сједињеним Државама у овом правцу, влада мора да се „прилагоди променљивом окружењу претњи, као и структурним и технолошким променама у индустрији финансијских услуга, како би успели у најважнијој борби“.

Према стратегији, након почетка специјалне операције у Украјини, санкционисани предузетници из Русије „и њихови пуномоћници покушали су или покушавају да сакрију своје банковне рачуне, хартије од вредности, некретнине, злато и другу имовину, покушавајући да заобиђу финансијска ограничења". Због тога одељење предлаже, између осталог, проширење мера за поједностављење размене података између различитих америчких регулаторних органа.

После почетка руске војне специјалне операције демилитаризације и денацификације Украјине, Запад је појачао притисак санкција на Москву. Многе земље су објавиле замрзавање руске имовине. Према речима министра финансија Антона Силуанова, реч је о око 300 милијарди долара, око половине златних и девизних резерви.

Русија је предузела узвратне мере и, посебно, забранила страним инвеститорима да повлаче средства из њеног финансијског система. Према неким проценама, реч је о више од 500 милијарди долара.


Поштовани читаоци, на нашем
Tелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti