РТ: Сименс напушта Русију

13-05-2022 09:05:26 | | фото: © РИА Новости / Михаил Воскресенский/ vostok.rs |

Немачка индустријска компанија започела је са поступцима за заустављање производње и пословања у земљи

Индустријски гигант Сименс са седиштем у Минхену напушта руско тржиште као одговор на војну операцију Москве у Украјини, саопштила је компанија.

„Сименс ће напустити руско тржиште као резултат рата у Украјини. Компанија је покренула поступак за гашење индустријског пословања и свих индустријских активности“, наводи се у саопштењу.

Почетком марта компанија је најавила прекид испорука Русији и Белорусији и обуставу свих нових пословних пројеката због сукоба у Украјини и западних санкција Москви. Компанија је, међутим, наставила да извршава своје обавезе у погледу сервисирања и одржавања, углавном у вези са јединицом за производњу возова компаније, Сименс Мобилити, која има уговор са Руским железницама за изградњу и сервисирање брзих возова Сапсан.

Компанија сада наводи да „свеобухватне међународне санкције, као и тренутне и потенцијалне противмере, утичу на пословне активности компаније у Русији“, и стога је Сименс одлучио да у потпуности оконча активности у земљи.

Руске железнице су још у марту известиле да је Сименс обавестио компанију о суспензији уговора о куповини возова Сапсан.

Сименс у Русији послује од 1852. године, када се компанија бавила полагањем телеграфских линија. Русија чини око 1% глобалне продаје Сименса.

Немачки индустријски гигант није прва међународна компанија која је напустила Русију у вези са Украјином. Од краја фебруара, многе компаније које послују у различитим сферама подлегле су политичком притиску и обуставиле свој рад у земљи, укључујући Нокију, Ериксон, Џенерал Електрик, Шел, Тотал, као и бројне технолошке гиганте, банке, као и произвођаче хране и одеће.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvestiпроизвођачи.