РТ: Глобални спорт не може да се развија без Русије - руски министар

12-05-2022 05:23:32 | | фото: © Ryan Pierse / Getty Images / RT/ vostok.rs |

Спортисти не би требало да буду таоци политичких снага, упозорио је Олег Матицин

Руски министар спорта Олег Матицин упозорио је "лукаве" спољне силе да не покушавају да изолују његову земљу, истичући да се глобални спорт не може надати успешном развоју без учешћа Русије.

Бројни савези у разним спортовима увели су забране руским и белоруским спортистима након војне операције Москве у Украјини, преузимајући вођство од препорука Међународног олимпијског комитета (МОК).

Руски званичници су осудили забрану као дискриминаторску и што је дозвољено политици да подрива спорт.

Руски министар је упозорио да би искривљавање традиционалних олимпијских принципа ради искључивања Русије на крају било на штету светског спорта.

„Олимпијске вредности се нису промениле, променило се њихово тумачење од стране људи који своје мишљење објављују као вредности“, рекао је Матицин за ТАСС.

„Они су лукави, користе спорт као средство политичког притиска. Појмови доброте, љубави, поштења, поштовања нису привремени, али је велико питање да ли су то принципи конкретних организација...

„Сигуран сам да би целокупна спортска заједница требало да схвати да спортисти не могу да буду таоци политичке ситуације.

Матицин је нагласио да Русија неће настојати да се отуђи упркос томе што су њене спортске звезде искључене од стране федерација као што су фудбалска руководећа тела ФИФА и УЕФА.

„Русија сама одређује своје принципе и у великој мери наша земља треба да утиче на формирање будућег олимпијског покрета“, рекао је Матицин.

„Сада не видимо потребу за изолацијом. И председник Путин је то рекао. Мислим да би било исправније тражити начине да се формирају партнерства са другим земљама како би се правилно одредили правци даљег развоја светског спорта.

Без Русије се сигурно неће успешно развијати“, упозорио је министар.

„Теоретски, неке организације краткорочно могу то да ураде. Али сам имиџ спорта, такмичарско окружење, спонзорство ће патити без Русије.

„Морамо наставити да будемо активан партнер, јачамо интеракцију са земљама које имају исти разуман поглед на формирање стабилног развоја олимпијског спорта.“

Матицин је нагласио да упркос међународним забранама које се крећу од каратеа до кануа, Русија не сме да се повуче из спортских федерација, барем краткорочно.

„Ако ово урадимо, биће нам веома тешко вратити се. Можда једноставно изгубимо утицај. То не значи да се држимо неких организација, то значи да данас нема потребе да се ствара алтернатива.”

Матицин је један међу онима који критикују забране због којих су руски спортисти искључени са догађаја као што су Зимске параолимпијске игре у Пекингу раније ове године.

Руски савез спортиста је објавио оштро саопштење почетком марта након препоруке МОК-а за забрану, описујући ситуацију као „спортски геноцид“ против Русије и Белорусије.

МОК је бранио свој позив савезима да забране руске и белоруске такмичаре, а председник Томас Бах тврди да је „јефтин аргумент“ да се каже да се спорт политизује.

МОК је такође оптужио Русију да је прекршила „олимпијско примирје“ покретањем војне операције у Украјини крајем фебруара.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti