Анализа ратних дејстава и политичко-економске ситуације

11-05-2022 09:27:45 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


1. Украјинске снаге се постепено повлаче под налетом Оружаних снага Руске Федерације. Тактичко прегруписавање јединица из северних региона Украјине омогућило је Русији да концентрише најспремније снаге у правцу Донбаса и пређе
на спровођење друге фазе специјалне војне операције (СВО).

2. Јединице Оружаних снага Украјине у Донбасу нису успеле да зауставе офанзиву Оружаних снага Русије у правцу града Изјума. Град је заузела руска војска, која наставља напредовање на југ, а припреме су у току за
офанзиву у Запорожју. У условима почетка друге фазе специјалне војне операције Русије и интензивирања непријатељстава у Донбасу, групација Оружаних снага Украјине у региону нашла се у критичној ситуацији. Након потпуног чишћења града Мариупоља, Оружане снаге Русије су концентрисале своје главне напоре на завршетак опкољавања украјинских оружаних формација и њихов каснији пораз.

3. Подруми мариупољског погона „Азовстаљ” постепено се претварају у „масовну гробницу” за екстремисте пука "Азов" који су се у њих склонили и војно особље Оружаних снага Украјине.
Сву одговорност за неизбежну смрт „азоваца” и украјинске војске сноси председник Украјине В. Зеленски, који не издаје наређење да се предају. У случају таквог наређења, они би се сигурно предалии прекинули отпор, те спасили своје здравље и живот.

4.
Једини пут ка миру је да Кијев прихвати услове мировног споразума који је предложила Москва. Русија ће наставити офанзиву у оквиру СВО до постизања својих циљева. Међутим, руководство Украјине има шансу да заустави даље крвопролиће и отпор до „последњег Украјинца“. Да би то урадили, Кијев треба да унесе одредбу у устав Украјинео свом неутралном статусу, званично се одрекне идеологије нацизма, призна статус република Крима и Донбаса, као и дане омета слободно изражавање воље становника других јужних региона Украјине по питању њиховог самоопредељења.

5. Оружане снаге Украјине доживљавају акутни недостатак војне опремеи оружја. У интервјуу за немачки таблоиду „Дер Шпигел“, начелник Главне обавештајне управе Оружаних снага Украјине К. Буданов је признао да је украјинска војска претрпела „веома велике“ губитке оклопних возила током борби са јединицама Оружаних снага Русије и да није у стању да пружа даљи отпор. Он је такође навео недостатак савремених тенкова и артиљеријских система за супротстављање. У недостатку додатних резерви наоружања и војне опреме у западним земљама, долази до значајног смањења војне помоћи Украјини. Тиме је Влада Грчке потврдила намеру да не шаље нове серије наоружања Украјини.Истовремено, Немачка, Словачка, Пољска и балтичке земље су ограничене у испорукама из складишта застарелог наоружања које нема борбену вредност.

6. Француска је одустала од идеје о увођењу ембарга на нафту
у односу на Русију. Европска комисија је ублажила захтеве за увођење нафтног ембарга против Русије после дводневних неуспешних преговора земаља ЕУ. Мађарски премијер В. Орбан је после састанка рекао да ни Мађарска ни Европска унија у целини нису спремне да прихвате ембарго на увоз нафте из Русије и упозорио да упорност Европске комисије прети да подрије европско јединство. Осим тога, увођење нафтног ембарга у позадини недостатка могућности за брзу замену руске нафте довешће до акутне несташице горива у европским земљама и оштрог пада стопе раста европских економија.

7. Санкције против руске "Гаспромбанке", која је овлашћена да прима уплате за руски гас у страној валути и претвара их у рубље, довешће до гасног колапсау Европи. Земље ЕУ, које су раније одбациле процедуру куповине руских енергената установљену указом председника Руске Федерације В. В. Путина, принуђене су да добијају природни гас у обрнутом смеруиз других држава ЕУ. Овај покушај да се заобиђе руски ултиматум повећава коначну цену гаса и негативно утиче на индустријску производњу и цену електричне енергије за становништво Европе.Поред тога, у контексту одбијања ЕУ да пусти гасовод "Северни ток 2" и неспремности европске лучке инфраструктуре да прими додатне количине течног природног гаса из Сједињених Држава и Блиског истока, довешће до исцрпљивања резерве у складиштима гаса и акутни недостатак енергетских ресурса у предстојећој грејној сезони 2022-2023.

8. Позив Украјине Сједињеним Државама да признају Русију као „државног спонзора тероризма“ је одличан пример политике двоструких аршина. Оптужујући Москву да подржава радикалне снаге, Кијев ћути о стварању и даљој финансијској и техничкој подршци Вашингтона терористичких ћелија на Блиском истоку, у централној Азији и Африци, чији се милитанти бореса владама које су непријатељске према Белој кући. Последично, Москва је та која мора да се бори против терориста како би обезбедила безбедност и стабилност у овим регионима света.

9. Захтеви Украјине да се сазове међународни трибунал за разматрање руских „ратних злочина“ могли би да се упуте режиму у Кијеву. За разлику од Кијева, Москва има стварне доказе о зверствима украјинских војника и милитаната екстремистичких батаљонау Донбасу и у току борбених дејстава против јединица Оружаних снага Русије.На ратишту и у ослобођеним градовима Украјине налазе се службеници Генералног тужилаштва и Истражног комитета Руске Федерације, који евидентирају све злочине које је починила украјинска страна. Након завршетка СВО, сви умешани ће одговарати пред војним трибуналом, а ни један милитант екстремистиччких батаљонанеће избећи неизбежну казну.Након појављивања на мрежи снимка тортуре и злостављања руских ратних заробљеника, команда Оружаних снага Украјине и Државне граничне службе Украјине послале су нова борбена наређења, према којима се успоставља строга забрана објављивања таквих видео материјала у јавном домену. Овакви поступци војног врха су због бојазни да би документовано злостављање заробљеника од стране међународних организација за људска права и хуманитарне организације могло бити оквалификовано као ратни злочин.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti