РТ: Немачко-руски музеј Другог светског рата променио назив

07-05-2022 04:41:58 | | фото: © Joerg Carstensen / dpa / Picture Alliance / Getty Im |

Директор Музеја назвао је руску војну операцију у Украјини „дубоком прекретницом“

Немачки музеј посвећен Другом светском рату и окончању тог сукоба у Европи одлучио је да изостави помињање Русије у свом називу, као одговор на војну операцију Москве у Украјини.

Немачко-руски музеј Берлин-Карлсхорст смештен је у згради у којој су Хитлерове снаге у ноћи између 8. и 9. маја 1945. потписале безусловну предају Немачке, чиме је окончан рат у Европи. Документ је потписан у присуству представника Совјетског Савеза, САД-а, Британије и Француске.

Музеј посвећен немачко-совјетским односима први пут је отворен за јавност 1995. године, а спонзоришу га Немачка, Русија, Украјина и Белорусија.


Јорг Мор, директор музеја, рекао је немачким медијима раније ове недеље да је институција одлучила да избаци референцу на Русију из свог имена, у знак протеста због руских акција у Украјини. Ново име је само Музеј Берлин-Карлсхорст.

„Већ првог дана инвазије рекли смо да је ово тако дубока прекретница да смо то морали да урадимо“, рекао је Мор за "рбб24". Поред промене имена, са стубова испред зграде уклоњене су немачка, руска и белоруска застава, а остала је само украјинска застава.

Табла на згради биће промењена у „Место капитулације, мај 1945.“, објаснио је директор. Мор је раније рекао да ће због руско-украјинског сукоба обележавање Дана победе у Европи 8. маја бити ограничено само на редовне обиласке музеја.

Музеј је најавио своју намеру да промени име у априлу.

„Ово име, иако је историјски настало, не одражава адекватно наш стварни рад“, наводи се у саопштењу те институције.

Немачко-руски музеј Берлин-Карлсхорст садржи експонате посвећене окончању борби у Европи, укључујући салу у којој је потписан историјски акт о капитулацији. Између 1945. и 1949. године, иста зграда је служила као штаб совјетске војне управе.

Овај потез је најновији пример у таласу уклањања референци на Русију из имена предузећа, установа и споменика који је захватио свет, након што је Москва покренула војну операцију у Украјини крајем фебруара. Други случајеви укључују преименовање ресторана "Руски дом" у Тексасу и покривање имена председника Владимира Путина на споменику 11. септембра у Њу Џерсију.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti