РТ: „Роскосмос“ донео одлуку о датуму престанка рада на МКС-у

01-05-2022 07:11:02 | | фото: © NASA / Roscosmos/ vostok.rs |

Русија ће искористити своје преостало време на МКС-у да покаже да је спремна да настави са сопственом орбиталном станицом, каже шеф Роскосмоса


Русија је одлучила када ће се повући са Међународне космичке станице (МКС) и даће годину дана својим партнерима, рекао је у шеф "Роскосмоса" Дмитриј Рогозин.


У интервјуу за ТВ канал „Русија 24“, шеф космичке агенције је рекао да, иако је временски оквир постављен, власти „немају обавезу да о томе јавно говоре“.

Одлука о датуму завршетка рада Русије на Међународној МКС-у је већ донета, али Роскосмос није у обавези да о томе јавно извештава, рекао је Рогозин.

„Припремили смо своје предлоге, послани су Влади и председнику. Одлука је већ донета. Нисмо у обавези да о томе јавно говоримо“, рекао је он.


Рогозин је раније рекао да санкције Запада уведене због руске војне операције у Украјини спречавају "Роскосмос" да настави са „уобичајеним послом“ када је у питању заједнички рад са САД и другим западним земљама на МКС-у. Такође је рекао да би, да је могао, већ остварио сарадњу.

У интервјуу је напоменуо да услове руске активности на МКС-у одређују влада и председник и да је агенцији тренутно дозвољено да настави са радом на МКС-у до 2024. године.

„Могу да кажем само једно - у складу са нашим обавезама, годину дана унапред ћемо упозорити наше партнере о завршетку радова на МКС-у“, рекао је он.

Рогозин је такође објаснио да ће Русија током свог преосталог времена на МКС-у „демонстрирати своју спремност да размести руску орбиталну сервисну станицу (РОСС)“. Он је рекао да ће РОСС бити мултифункционалан и да су планови развоја већ у току.

„Када буде представљена почећемо да правимо овај `паметни хардвер` и припремамо његово лансирање у космос, размештање станице“, рекао је Рогозин.

Раније је шеф "Роскосмоса" предвидео да ће се МКС, на којој је НАСА планирала да ради до 2030. године, до тада „распасти“ уколико се у њену поправку не уложи „огромна сума новца“, као и да у садашњем геополитичком окружењу рад на МКС-у више није ефикасан за Русију.

Средином марта Рогозин је рекао да би „непријатељска“ геополитичка ситуација могла да натера Русију да учини РОСС „војно применљивим“. То према Рогозину значи да на РОСС-у, осим руских космонаута, „неће бити никог“ ко ће „опслуживати циљну опрему постављену на овој станици“.


Откако је Русија покренула своју војну офанзиву на Украјину крајем фебруара, многе земље су увеле опсежне санкције Москви, циљајући, између осталог, њене банке, финансије и увоз осетљиве технологије.

Извор:РТ