РТ: Србски тим се није придружио проукрајинском гесту

04-04-2022 01:51:52 | | фото: © Crvena Zvezda (Red Star) took on Zalgiris in Lithuan |


Кошаркашки тим из Србије, Црвена звезда одбила је да стане иза украјинске заставе са натписом „Стоп рату“ уочи утакмице Евролиге против литванског Жалгириса.


Велики транспарент у украјинским бојама унесен је на терен пре почетка утакмице у арену у Каунасу, а иза њега су стајали домаћини и званичници.


Али играчи београдског тима Црвене звезде, укључујући двојицу Американаца, Арона Вајта и Нејта Волтерса, приметно су омаловажили тај гест, постављајући се на страну и не додирујући транспарент.


Када је утакмица почела, чули су се гласни звиждуци за екипу Црвене звезде, док су се навијачи Жалгириса викали „Слава Украјини“ и „Јеби се Србијо“. Домаћи навијачи су такође махаи заставама НАТО-а.

\"\"

фото: Alius Koroliovas / Euroleague Basketball via Getty Images

Америчка звезда Црвене звезде Вајт је после тога твитовао да је тиму речено „да не дира заставу“, али је навео да је против руске операције у Украјини и да „жели мир у нашем свету“.

Међутим, србска звезда Лука Митровић је поставио питање зашто исмевање играча Црвене звезде током меча, укључујући махање украјинским и НАТО заставама, није пропраћено у медијима.

"А шта је са овим?" упитао је 29-годишњак на друштвеним мрежама.

Жалгирис је победио у продужетку, а литванска звезда Паулиус Јанкунас се након тога захвалио навијачима на подршци домаћем тиму и Украјини.

„Играли смо против тима из земље која другачије види ситуацију. Не желим да отежавам ствари, они живе у једном свету, ми живимо у другом. Мислим да реалније видимо ову ситуацију“, рекао је он.

„Браво навијачима што су показали позицију свих нас, хвала им."

\"\"
фото: Alius Koroliovas / Euroleague Basketball via Getty Images

Евролига је крајем фебруара саопштила да суспендује све руске тимове због војне операције у Украјини, док је кошаркашко тело ФИБА убрзо потом забранило свим руским тимовима и званичницима међународна такмичења.
Санкције су део свеобухватних мера које су предузеле бројне спортске федерације да забране руске и белоруске спортисте на основу препоруке Међународног олимпијског комитета (МОК).
Русија и њени спортисти добили су подршку спортске породице Црвене звезде пред недељни кошаркашки окршај у Литванији.
Навијачи Црвене звезде су уочи утакмице УЕФА Лиге Европе са Глазгов Ренџерсима у Београду 17. марта открили транспарент, на којем се наводи низ војних операција САД-а и НАТО-а из последњих деценија уз поруку „Све што говоримо је да пружимо шансу миру. ”

Након што су УЕФА и немачки фудбалски клуб Шалке раскинули спонзорске уговоре са руским енергетским гигантом Гаспромом, директор Црвене звезде Звездан Терзић рекао је да немају намеру да то учине.
„Огорчени смо“, рекао је Терзић због забрана изречених руским спортистима.

„Прошли смо кроз то 1992. године. У Европи влада антируска хистерија, политика се беспотребно меша у спорт."
„Саосећамо са украјинским народом и страшним цивилним жртвама, али руски народ је близак Србима и увек ће бити. Русија је сила која је увек била на србској страни“, додао је Терзић.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti