РТ: Оклопна возила на улицама шведског града због „тензија“ између Русије и Украјине

16-01-2022 09:09:55 | | фото: © Global Look Press / Aftonbladet / Andreas Bardell / |


Шведска појачава безбедност на највећем острву Готланд у Балтичком мору са циљем да „прилагоди“ своју безбедносну стратегију „напетој ситуацији“ на руско-украјинској граници, која се налази око 1.700 км југоисточно.


Становници успаваног града Висбија на шведском острву Готланд пробудили су се у суботу уз звук тешке војне опреме која је тутњала улицама. Борбена возила пешадије "Стридсфордон 90" шведске војске стигла су преко ноћи да обезбеде мирни приобални град и његову луку.


Тактичка јединица за брзо реаговање шведских оружаних снага распоређена је на острво, саопштила је војска у суботу. Део јединице дошао је у петак вече америчким тешким транспортним авионима Ц-17 у оквиру шведског програма „међународне сарадње“, док је остатак стигао трајектом из копнене Шведске.

Шведска војска је саопштила да на тај напор „треба гледати“ као на део прилагођавања стратегијеШведске„напетој ситуацији између Русије и Украјине“, која већ неколико месеци доминира насловима у медијима. САД и њихови савезници из НАТО-а тврде да руске трупе спремају наводну инвазију на суседну Украјину. Москва је саопштења одбацила као „лажне вести“.

Распоређивање "не мора да значи повећан ниво претње", рекао је медијима шеф операција шведских оружаних снага Михаел Клесон. Говорећи за АП, он је такође навео наводну повећану руску активност у Балтичком мору која „одступа од нормалне слике“.

Док су Клесонови коментари наизглед умањили непосредну „руску претњу“, чланци објављени у шведским медијима у суботу говоре о јачању позиције шведске војске док се спрема да брани „најугроженије место Шведске“.

Извор:РТ