РТ: Принц подржао Ђоковића против аустралијске „тираније“

14-01-2022 07:18:49 | | фото: © NurPhoto / Getty Images / RT/ vostok.rs |

Србски принц је осудио аустралијске званичнике због третмана према Новаку Ђоковићу

Србски принц Филип Карађорђевић је критиковао текућу сагу о очигледно осуђеном покушају Новака Ђоковића да одбрани титулу на Аустралијан опену, оптужујући аустралске службенике за имиграцију за „тиранију“.

Тридесетдеветогодишњи Филип Карађорђевић додао је свој глас у хор негодовања из Ђоковићеве родне земље након што су званичници владе премијера Скота Морисона одлучили да укину визу тениској звезди по други пут од када је слетео у Мелбурн пре девет дана.

Ђоковићев правни спор са Аустралијом заокупио је светску спортску заједницу, али нигде више него у Србији, где је широко распрострањена осуда третманом најбољег тенисера света.

"Снага и подухват једног храброг појединца (Новак Ђоковић)
могу да нам дају и храбрости и наде. Постаје све очигледније да слободни свет све брже пада у тиранију. Када се пошаст тираније појави наша је дужност да укажемо на то."

"Многи неће препознати да смо се запутили у том опасном смеру јер тиранија зна да се лукаво маскира добрим делима па тако они који причају против ње често буду дочекани негодовањем и поругом, као што је случај са нашим храбрим братом (Новаком)"

"Лако се ометемо модерним друштвом и по правилу лако заборавимо историјске лекције. Када се нечија лична слобода или избор окрњи онда смо сви изгубили. Taква пракса је морално и уставно погрешна. Од велике је важности да заштитимо личну сувреност или ризикујемо да изгубимо све."

Филипови коментари уследили су након претходних критика од стране председника Србије Александра Вучића, који је осудио Аустралију због „узнемиравања“ 20-струког освајача гренд слем турнира.

"Рекао сам нашем Новаку да је цела Србија уз њега и да наши органи чине све да се малтретирању најбољег тенисера света одмах стане на крај“, рекао је Вучић прошле недеље.

Србски медији су пренели и да је Вучић позвао амбасадора Аустралије у Београду да тражи да се Ђоковићу дозволи да игра на Аустралијан опену.
Чини се да би било какви захтеви србског руководства, председничких или краљевских, могли доћи до глувих ушију, с обзиром на данашњу одлуку аустралијског министра за имиграцију Алекса Хоука да се Ђоковићу поново укине виза.
Још једна последња жалба Ђоковићевог адвокатског тима треба да буде поднета овог викенда, у борби да остане у земљи.

Извор:РТ