РТ: Русија угрожава безбедносну архитектуру Европе - ЕУ

13-01-2022 10:29:12 | | фото: © Sputnik / Alexey Vitvitsky / RT/ vostok.rs |

Шеф дипломатије ЕУ оптужио Москву да покушава да направи раздор између ЕУ и САД

Русија прети Украјини „новом интервенцијом“ и доводи у опасност дуготрајну безбедносну архитектуру Европе, рекао је високи представник ЕУ за спољне послове.

Уобјављеномсаопштењу пре састанка министара спољних послова и одбране ЕУ у Бресту, Жозеп Борељ је рекао да ЕУ сада мора „дефинисати шта може да уради да би одржала безбедносни поредак Европе и принципе који га подржавају“, за које он наводи да су под претњом.

„Русија се обратила Сједињеним Државама и НАТО-у предлозима о будућности безбедности у Европи који су у супротности са принципима европске безбедносне архитектуре“, рекао је Борељ.

„Они су праћени су војним нагомилавањем на граници Украјине и отвореном претњом Русије да ће предузети војне акције ако се ови захтеви не испуне.




Борељ је такође оптужио Русију да жели да реконструише „совјетскo геополитичкo утврђење“ у Европи, додајући да Москва жели да направи раздор између Сједињене Државе и ЕУ из стратешких разлога.


„Русија жели да прикаже Европску унију као неважну“, додао је он.

Његови коментари су уследили након састанка између САД и Русије одржаног у Женеви раније ове недеље. Заменик америчког државног секретара Венди Шерман и заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков разговарили су скоро осам сати о предлозима које је Москва изнела у децембру за правно обавезујуће безбедносне гаранције, укључујући забрану распоређивања оружја и ограничења војних вежби.



У последњих неколико недеља, ЕУ је постала фрустрирана што није позвана на састанке од стране Москве и Вашингтона, те је оптужила Кремљ да жели да је искључи из дискусија о будућности Европе.

„Ако Москва жели да разговара о безбедносној архитектури у Европи и о безбедносним гаранцијама почевши од јануара, то није само питање Америке и Русије“, рекао је Борељ за немачки "Велт" прошлог месеца.

„Не желимо и не смемо да будемо неумешани гледаоци над чијим се главама доносе одлуке.

Извор:РТ