РТ: Русија и Кина треба да раде заједно на отпору спољном мешању у централној Азији - Пекинг

12-01-2022 10:55:41 | | фото: © Wu Hong - Pool / Getty Images / RT/ vostok.rs |


Москва и Пекинг треба да раде заједно на отпору спољном мешању у централној Азији, рекао је кинески министар спољних послова Ванг Ји, после саопштења да су страни држављани умешани у недавне немире у Казахстану.


Вангови коментари уследили су након телефонског разговора са његовим руским колегом Сергејем Лавровом, током којег су два министра спољних послова разговарала о ситуацији у највећој земљи централне Азије. Прошле недеље, Организација уговора о колективној безбедности (ОДКБ) предвођена Русијом послала је мултинационалне мировне снаге у Казахстан након што су првобитни мирни протести због цена горива прерасли у насиље. Пекинг је подржао одговор Москве на кризу.



И Кина и Русија имају копнену границу са Казахстаном, а његова стабилност се сматра кључном за мир у региону.


Стране морају да наставе да јачају координацију и интеракцију, да се одупру мешању спољних сила у унутрашње ствари земаља централне Азије и да спрече \'обојене револуције\' и \'три ​​силе зла\' (тероризам, екстремизам, сепаратизам) да створе хаос“, рекао је Ванг.

Високи дипломата је такође рекао да би Русија и Кина требало да раде заједно како би помогле земљама централне Азије да се изборе са пандемијом коронавируса, као и да помогну у развоју њихових економија.

Након разговора, у саопштењу руског министарства спољних послова се наводи да су два министра спољних послова „једногласна“ у оцени догађаја у Казахстану.

„Они су истакли забринутост због мешања спољних снага, укључујући учешће страних плаћеника у нападима на цивиле и службенике реда, заузимању државних институција и других објеката“, наводи се у саопштењу.



Демонстрације су почеле почетком прошле недеље у Казахстану када су велике групе углавном мирних демонстраната изашле на улице да протестују против укидања контроле цена гаса. После неколико дана демонстрације су постале насилне, а према саопштењима преузели су их криминалци који су са оружјем изашли на улице и напали припаднике реда. Казахстански председник Касим Жомарт Токајев је у понедељак назвао демонстрације „покушајем државног удара“, те је саопштио да је ред поново успостављен.

Извор:РТ